Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ambiciozan program

Obama: Možda bi ipak mogli na Mars

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama najavio je pokretanje novog, ambicioznog svemirskog programa, koji bi do 2030. godine trebao rezultirati letom ljudske posade u orbitu oko Marsa.

Suočen s brojnim kritikama zbog otkazivanja nasljednika programa ‘Space shuttle', šest godina razvijanog programa Constellation, koji je NASA-i trebao osigurati letove u Zemljinoj orbiti i povratak na Mjesec, Obama je odgovorio s Marsom kao izazovom. ‘Mi to trebamo napraviti pametno i ne možemo nastaviti sa stvarima koje smo već napravili’, rekao je Obama o otkazivanju letova na Mjesec tijekom govora u NASA-inom Svemirskom centru Kennedy na Floridi. ‘Tamo smo bili prije. Još ima puno svemira za istraživanje i za stjecanja znanja’, kazao je.

No, nova se strategija jako udaljava od otkazanog programa, što izaziva zabrinutost da bi brojni radnici u Svemirskom centru Kennedy na Floridi mogli ostati bez posla nakon odlaska NASA-inih raketoplana u mirovinu krajem ove godine. Obama je ponovio ključne elemente strategije za NASA-u, koju je prvi puta izložio u veljači, u prijedlogu saveznog proračuna za 2011. Predložio je produžetak rada Međunarodne svemirske postaje (ISS) od 2016. do najmanje 2020. te ponovo istaknuo namjeru da privatne tvrtke preuzmu prijevoz astronauta do orbitalne stanice.

Intenzivnije istraživanje Sunčevog sustava

Također je najavio intenzivnije istraživanje Sunčevog sustava robotiziranim sondama. Izmijenio je odluku o razvoju kapsule Orion, dijelu programa Constellation, koja bi trebala poslužiti kao ‘tehnološki temelj’ za složenije letjelice koje će nositi astronaute izvan Zemljine orbite. Obama je također najavio razvoj nove rakete nosača do 2015. godine, s novom pogonskom tehnologijom.

Najavio je povećanje proračuna NASA-e za šest milijardi dolara u idućih pet godina kako bi mogla ostvariti taj program. ‘Mi ne želimo samo nastavak istoga puta, mi želimo skok u budućnost. Želimo veliku prekretnicu, transformacijski program za NASA-u’, rekao je Obama. ‘Mi želimo ne samo nove dizajne, nove materijale, nove tehnologije koje će promijeniti ne samo gdje možemo ići, nego i što možemo napraviti kada dođemo tamo’, kazao je.

‘Mi određujemo novi smjer s konkretnim i ostvarivim odrednicama’, kazao je Obama. Među tim su ciljevima i prvo slanje astronauta na asteroid, te slanje astonauta u orbitu oko Marsa, sredinom 2030-ih godina, dodao je. ‘Spuštanje na Mars će slijediti, a ja se nadam da ću biti ovdje da tome svjedočim’, rekao je Obama. Ovoga tjedna obilježava se 29. godišnjica svemirskih letova raketoplana iz NASA-inog programa ‘Space shuttle’. Kada se Discovery vrati iz sadašnje misije, preostaju samo tri zakazana leta: misija Atlantisa u svibnju, let Endeavoura u srpnju, a zatim još jedan posljednji put u orbitu za Discovery u rujnu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene