Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici oduševljeni

Spektakularno: Pogledajte prvi ikad snimljen udar kometa u Sunce!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su po prvi put u povijesti svjedočili i snimili raspad kometa u Sunčevoj atmosferi. Ledeno nebesko tijelo nazvano C/2011 N3 (SOHO) prvi put je uočeno u srpnju, a danas je obljavljena snimka ulaska u Sunčevu atmosferu uz detaljnu analizu onoga što se dogodilo.

Komet C/2011 N3 (SOHO) pripada grupi kometa poznatijih pod nazivom 'obitelj Kreutz' koja je poznata po tome što kometi 'krstere opasno blizu površini Sunca'. U posljednjih 10 godina opservatoriji koji proučavaju Sunce detektirali su više od 1.600 kometa iz obitelji Kreutz kako se 'igraju' oko korone (viši slojevi Sunčeve atmosfere). No, niti jedan do sada nije snimljen kako u nju ulazi tako da nitko nikada nije vidio što se događa nakon što u posljednjim trenucima kometa Kreutz.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nestao u trenu Pogledajte kako je Sunce 'usisalo' netom otkriveni komet Slika nije dostupna 'Utopljen' u Suncu Pogledajte fascinatnu 'smrt' kometa

No NASA-in opservatorij Solar Dynamics je uspio snimiti 20-minutni film puta kometa C/2011 N3 (SOHO) koji je se kretao brzinom od 600 kilometara u sekundi. Uspjeli su snimiti njegov ulazak u Sunčevu atmosferu i u konačnici i njegovu 'smrt'. No, najzanimljiviji su zapravo, trenuci između ulaska u atmosferu i konačne sudbine koja ga je zadesila.

Kombinirajući podatke prikupljene iz tri različita opservatorija astrofizičar Carolus Schrijver i njegovi kolege su uspjeli sakupiti impresivnu količinu informacija o kometu - koliko mu je trebalo da se dezintegrira, koliko je bio daleko od površine Sunca kad je uništen, itd. Svi ti podaci objavljeni su u siječanjskom izdanju znanstvenog časopisa Science

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene