Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz drugog pokušaja

SAD: Raketa Falcon 9 uspješno lansirana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Probno lansiranje rakete Falcon 9, tvrtke SpaceX iz Kalifornije, u petak je uspješno izvedeno u drugom pokušaju na NASA-inom lansirnom poligonu 40 u Cape Canaveralu na Floridi.

Prvi pokušaj lansiranja dvostupanjske rakete visoke 55 metara i teške 327 tona, prekinut je iz zapovjednog centra NASA u posljednje dvije sekunde odbrojavanja, zbog ‘automatike’, izvijestio je CNN, koji je izravno prenosio lansiranje. Dva sata kasnije, Falcon 9 se u drugom pokušaju uspješno vinuo u svemir, što označava veliki korak prema privatizaciji američkih svemirskih letova. Nakon tri minute leta, nad oceanom se odvojio prvi stupanj rakete Falcon 9, a drugi stupanj je nastavio let prema orbiti, ukupnog trajanja desetak minuta.

Pročitajte i ovo Kina lansirala novu raketu - 4 Prvo polijetanje Kina lansirala zadivljujuću raketu: Prilagodit će ju za vertikalno slijetanje, a moći će se koristiti više puta Sjeverna Koreja (Foto: Google Maps) Ošetećeno nekoliko zgrada Kakva blamaža! Sjeverna Koreja ispalila raketu i slučajno pogodila svoj grad

Falcon 9 za pogon koristi tekući kisik i raketni kerozin RP-1. Prvi stupanj rakete ima devet motora tipa SpaceX Merlin ukupne potisne snage od 495 tona, a drugi stupanj ima jedan motor SpaceX Merlin, vakumskog potiska od 61 tone i vremena izgaranja 345 sekundi, prema podacima s web stranice tvrtke SpaceX, koja ističe ‘pouzdanost’ kao glavnu kvalitetu svoje rakete. SpaceX ima ugovor s NASA-om vrijedan 1,6 milijardi dolara za 15 letova Falcona 9 - tri probna leta i 12 misija za dostavu tereta na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) od 2011. do 2015. U ugovoru postoji opcija za povećanje vrijednosti posla za 3,1 milijardi dolara. Tvrtka također posjeduje ugovore za lansiranje komercijalnih tereta za kupce u Argentini, Kanadi, Europi, Izraelu i SAD-u.

Pored toga SpaceX će biti kandidat za buduće ugovore s NASA-om za program letova američkih astronauta na ISS od 2013. SpaceX nudi fiksne cijene lansiranja satelita i drugog svemirskog tereta, koje se zavisno od težine i prostora koji zauzimaju u svemirskoj kapsuli na vrhu rakete, kreću od 45,8 do 51,5 milijuna dolara po lansiranju. Tvrtku SpaceX pokrenuo je prije osam godina internetski poduzetnik Elon Musk, osnivač financijskog servisa PayPal i tvrtke Tesla Motors, koji je uložio više od 100 milijuna dolara vlastitih sredstava. Rakete Falcon 9 izrađuju se u bivšoj tvornici motora za Boeing 747 u predgrađu Los Angelesa.

Tvrtka zapošljava oko 900 radnika a planira proizvoditi 12 raketa Falcon 9 i četiri svemirske kapsule godišnje. Tvrtka je 2006. dobila 300 milijuna dolara vladinih jamstava za razvoj programa za prijevoz tereta na ISS, a kasnije i spomenuti ugovor od 1,6 miljardi dolara za opskrbu ISS od 2011. do 2015. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene