Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvo polijetanje

Kina lansirala zadivljujuću raketu: Prilagodit će ju za vertikalno slijetanje, a moći će se koristiti više puta

Kina lansirala novu raketu - 4
Kina lansirala novu raketu - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kina lansirala novu raketu - 3 Kina lansirala novu raketu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kina lansirala novu raketu - 4 Kina lansirala novu raketu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Kina lansirala novu raketu - 2 Kina lansirala novu raketu - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kina lansirala novu raketu - 1 Galerija 1/4 >>
Nova Kineska raketa Long March 8, koja je danas lansirana, bit će prijelaz za testiranje vertikalnog slijetanja i planiranja ponovne upotrebe. Riječ je o čak 38. svemirskoj misiji Kine ove godine

Kina je prvi put lansirala raketu Long March 8, koja će kasnije biti prilagođena za vertikalno slijetanje i ponovnu upotrebu. Vertikalno je prenesena do kozmodroma Wenchang, a time je postala posljednja ispaljena raketa u Kini ove godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija U Kini Okupljaju se suparničke skupine, cilj je palestinsko jedinstvo: "Podržavamo sve frakcije u postizanju pomirenja" Ilustracija Satelit s balističkom tehnologijom SAD oštro kritizirao Sjevernu Koreju zbog lansiranja rakete: "Drsko kršenje nekoliko rezolucija diže tenzije"

2020. je u Kini obilovala svakakvim svemirskim misijama, a najviše se ističe ona u kojoj su obavili prvu neovisnu interplanetarnu misiju, testirali rakete koje se mogu vraćati natrag na zemlju, lansirali višekratne svemirske letjelice te izgradili novi kozmodrom.

Long March 8 može nositi i do pet tona tereta. Radi se o prvom prototipu, a iako će on biti potrošan, sljedeća varijanta, Long March 8R, bit će prilagođena za ponovnu upotrebu u budućnosti.

Lansiranjem se također prenosi testni satelit, četiri manja, nepoznata tehnološka objekta te nekoliko komercijalnih satelita.

Misija je 38. polijetanje u Kini ove godine, što uključuje i dva neuspjeha u lansiranju raketa Long March te dva neuspjeha u lansiranju rakete Kuaizhou ranije ove godine.

Osnovna je ideja rakete, kao i njezinih prethodnih prototipova, omogućiti prijenos tereta za kinesku svemirsku postaju u nižoj zemljinoj orbiti, a Wu Yansheng iz kineskog svemirskog programa izjavio je kako je 2025. godina realističan okvir za sustavnu realizaciju vertikalnog uzlijetanja i slijetanja, prenosi portal spacenews.com.

Letjelica bi trebala sletjeti na plutajuću platformu u moru, koja bi trebala, u budućnosti, biti i platforma za uzlijetanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene