Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pionirsko rješavanje neplodnosti

Rodila nakon transplantacije jajnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žena s transplantiranim jajnikom rodila je zdravo dijete, što je prvi takav slučaj zabilježen u svijetu. Sretnoj majci iz Londona to je omogućila njezina sestra blizanka doniravši joj jajnik, piše Daily Mail.

'Primio sam telefonski poziv nekoliko sati nakon što je moja pacijentica postala majka zdrave djevojčice', rekao je liječnik Sheram Silber koji je izveo transplantaciju.  

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Umjetni 3D organi Ostvareno znanstveno postignuće koje bi moglo dovesti do "Svetog grala" bioinženjeringa Slika nije dostupna Nova nada za oboljele od raka MEDICINSKO ČUDO Rodila nakon što su joj presadili vlastito tkivo jajnika izvađeno u djetinjstvu

39-godišnja majka je presretna. S 15 godina njezini su policistični jajnici prestali raditi te je postala neplodna. Uspješna transplantacija jajnika u njezinom slučaju otvorila je put velikom broju žena koje žele imati djecu u četrdesetim godinama i kasnije.

Dr. Silber kaže kako je zaleđivanje jajnika za budućnost zbog socijalnih razloga vrlo realna metoda i u slučaju kada postoje problemi s plodnošću ili je žena jednostavno prezauzeta karijerom. 

Žene koje gledaju unaprijed mogu zalediti vlastite jajne stanice.

'Žene uvijek imaju opciju za donorskom jajnom stanicom, no ovo je mnogo bolja i sigurnija varijanta. Izvađeni mladi jajnik može pomoći da žena ima dijete i poslije 47. godine', objasnio je doktor Silber te dodao kako je jedino riskantan trenutak vraćanja jajnika, koji je 20 godina bio zaleđen, u tijelo. 

Dodaje kako transplantacija jajnika, koji proizvode jajne stanice, može biti rješenje neplodnosti u svijetu.

'Ljudi više ne stupaju vrlo mladi u brak, zatim čekaju diplome, dobar posao i vlastiti stan. Zbog toga žene rađaju sve kasnije i problema s neplodnošću sve je više', dodao je. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene