Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umjetni 3D organi

Ostvareno znanstveno postignuće koje bi moglo dovesti do "Svetog grala" bioinženjeringa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Miševi čiji su jajnici uklonjeni i zamijenjeni umjetnim, mogli su imati potomke, otkrili su znanstvenici i obznanili postignuće koje bi moglo dovesti do "Svetog grala" bioinženjeringa.

Istraživači su rekli da bi se ova nova tehnika jednog dana mogla koristiti za vraćanje plodnosti ženama koje su bile neplodne zbog liječenja raka.Osim toga, dizajniranjem umjetnih organa moglo bi se pomoći i ljudima kojima je potrebna transplatacija.

Pročitajte i ovo Crv u mozgu Prvi slučaj u povijesti U mozgu pacijentice pronašli živog crva: "Svi su ostali u šoku kada se počeo migoljiti" Slika nije dostupna DOBRODOŠLI SU I MUŠKARCI Don Stojić organizira tečaj, učit će žene o plodnim danima, odgovornom roditeljstvu i kontracepciji - za 120 kuna

Profesorica Tereza Woodruff , koja sudjeljuje u istraživanju, rekla je: "Stvaranje organskih struktura koje funkcioniraju sveti je gral bioinžinjeringa za regenerativnu medicinu. Postupkom ćemo moći izgraditi jajnike, za koje se nadamo da će pomoći obnoviti plodnost ženama koje su bolovale od raka."

Kako su istraživanja provedena na miševima, istraživači su upozorili da je potreban daljnji rad kako bi se utvrdilo hoće li sintetski jajnici funkcionirati na isti način i kod ljudi, te postoji li rizik od kancerogenih stanica, prenosi Independent.

"Trenutno gledano, daleko smo od mogućnosti da se to koristi u kliničkoj praksi, ali to je korak prema tome", rekla je Dr. Jane Stewart, predsjednica britanskog društva za fertilitet.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene