Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova svrha

Ratni balistički projektili će služiti za lansiranje satelita?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nuklearne rakete izvan pogona mogle bi dobiti novu svrhu. U SAD-u ih namjeravaju koristiti za lansiranje satelita.

Tako bi već idućeg tjedna obnovljeni interkontinentalni balistički projektil Peacekeeper trebao u orbitu lansirati tragača svemirskih krhotina, koji će koristiti Ratno zrakoplovstvo.

Pročitajte i ovo Odysseus Uspjeh Odiseja VIDEO Američka letjelica sletjela na Mjesec, prvi put nakon više od 50 godina! Ilustracija Nova generacija oružanih sustava Rusija upotrijebila novo moćno oružje: Putuje devet puta brže od zvuka, a domet joj je 1000 kilometara

Sveukupno su 54 motora izvan pogona stavljena u recikliranje, dok se njih devet već testira za moguće lansiranje. 'Ono što je nekada bilo oružje za rat sada se koristi u korisne svrhe', smatra Barron Beneski, glasnogovornik Orbital Sciences korporacije.

Prva obnovljena raketa, nazvana Minotaur 4, poletjela je u orbitu u travnju i to kako bi testirala hipersoničnu jedrilicu. Orbital Sciences je lansirao i jednu letjelicu male težine i to na obnovljenoj nuklearnoj raketi Minuteman. I Minuteman i Peacemaker su originalno dizajniranje za gađanje ciljeva u Rusiji bojnim glavama, piše Discovery News.

Ove rakete se smiju koristiti samo za svrhe vlade, ne i u komercijalne svrhe, iako je to dozvoljeno u zemljama kao što su Rusija i Kina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene