Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova generacija oružanih sustava

Rusija upotrijebila novo moćno oružje: Putuje devet puta brže od zvuka, a domet joj je 1000 kilometara

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Ravnatelj kijevskog istraživačkog instituta je izvijestio da je Rusija prvi put od početka rata u Ukrajini upotrijebila hiperzvučni projektil Cirkon i postavila novi izazov ukrajinskoj protuzračnoj obrani.

Rusija je prošlog tjedna prvi put u gotovo dvogodišnjem ratu pogodila Kijev hiperzvučnim projektilom Cirkon i postavila novi izazov ukrajinskoj protuzračnoj obrani, rekao je u ponedjeljak ravnatelj kijevskog istraživačkog instituta Oleksandr Ruvin.

Ravnatelj Kijevskog znanstveno-istraživačkog instituta za forenzička ispitivanja, objavio je na Telegramu da je institut dovršio preliminarnu analizu fragmenata projektila iz ruskog napada 7. veljače.

Priložio je videosnimku navodne olupine projektila sa specifičnim oznakama.

"Ovdje možemo vidjeti elemente karakteristične za projektil 3M22 Cirkon. Fragmenti motora i upravljačkih mehanizama nose specifične oznake", objasnio je.

Rusko ministarstvo obrane još nije odgovorilo na zahtjev za komentar.

Cirkon ima domet od 1000 km i putuje devet puta brže od zvuka, tvrde ruske vlasti. Vojni analitičari upozoravaju da bi njegova hiperzvučna brzina mogla protuzračnoj obrani znatno smanjiti vrijeme reakcije, kao i povećati učinak napada na šire, dublje i posebno ojačane mete.

Pročitajte i ovo Razvoj slavonskih sela - 5 Sela u blatu Ova su sela svi prekrižili: "Nitko nema pitku vodu, struju, uličnu rasvjetu. Kao da živimo u 15. stoljeću"

Ruski su izvori u lipnju 2020. objavili da je završeno testiranje Cirkona, a predsjednik Vladimir Putin pohvalio ga je kao dio nove generacije oružanih sustava bez premca.

Izazov za ukrajinske protuzračne snage 

Bude li se i službeno potvrdila njegova uporaba u Ukrajini, to bi oružje moglo predstavljati dodatni izazov za ukrajinske protuzračne snage, nakon što je već u pitanje dovedena buduća vojna pomoć Zapada.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Nakon kišovitog vikenda dobre vijesti za ljubitelje sunca: Što s onima koji se nadaju pravoj zimi i uživaju u njenim radostima?

Rusija provodi redovite zračne napade na Ukrajinu koristeći niz različitih projektila dugog dometa i bespilotnih letjelica. Cirkon je isprva osmišljen kao oružje za lansiranje s mora, da bi kasnije bila razvijena i verzija za lansiranje sa zemlje.

U napadu 7. veljače ubijeno je najmanje petero ljudi, a oštećene su stambene zgrade i energetska infrastruktura, obavile su ukrajinske vlasti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene