Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dopremili 4,5 tona hrane i opreme

Prvi japanski svemirski teretni brod pristao uz ISS

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prva japanska svemirska teretna letjelica bez ljudske posade pristala je u petak uz Međunarodnu svemirsku stanicu na koju je dopremila 4,5 tona hrane i opreme.

Letjelica H-II približila se svemirskoj stanici na 10-ak metara udaljenosti, a zatim su je astronauti s ISS-a pomoću robotske ruke privukli do mjesta za pristajanje, priopćila je japanska svemirska agencija. Letjelica je na ISS dopremila smrznutu hranu, odjeću, higijenske potrepštine i opremu za japanski laboratorij Kibo.

Pročitajte i ovo Povlači se dimljena kobasica Bakterija Listeria Povlači se suhomesnati proizvod, provjerite jeste li ga kupili Muškarac je pojeo samo jedan zalogaj curryja i umro od alergijske reakcije kobna reakcija Pojeo samo jedan zalogaj jela s piletinom i srušio se: Umro je za nekoliko dana

H-II, sagrađen za jednokratnu uporabu, lansiran je 11. rujna iz svemirskog centra Tanegashima u južnoj japanskoj pokrajini Kagoshimi. Veći dio letjelice izgorjet će u atmosferi prilikom povratka na Zemlju. Riječ je o probnom letu prve japanske letjelice na ISS, a slične misije trebale bi se provoditi jednom godišnje do 2015. Japan je jedna od zemalja koje su preuzele obvezu opskrbljivanja ISS-a pošto 2010. američki space shuttleovi nakon 29 godina uporabe odu u mirovinu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene