Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pronađena obitelj biljke s gigantskim cvjetovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Misterija stara 200 godina napokon je rješena. Znanstvenici su otkrili u koje rodoslovno stablo spada na svijetu najveća biljka s cvjetovima, Rafflesia arnoldii.

Na njihovo iznenađenje, biljka koja je širine do 1 m, krvavo crvene boje, a cvijeće joj smrdi i izgleda kao pokvareno meso, pripada grupi sitnog nosivog cvijeća.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Preporučio šef države Ministar popio biljni tonik, tvrdi da teški COVID liječi za tri dana. Stručnjakinja upozorava: "Otrovan je i u najmanjim količinama" Slika nije dostupna Vijesti iz NASA-e POVIJESNI DOGAĐAJ 'Da, postoje druge vrste u svemiru'

Takva svojstva ukazuju na činjenicu da biljka nema korjen, lišće niti stabljiku. 

Ogromni cvijet, koji teži do 7 kila i širi miris pokvarenog mesa, na sebe privlači strvine koje ga potom oprašuje. 

Čudna biljka, koju se može pronaći u džunglama i prašumama jugoistične Afrike, je parazit. Izbjegavajući proces fotosinteze, Rafflesia se skloni u lišće tropske vinove loze, gosteći se pritom njezinim hranjivim sastojcima.

Botaničari su se koristili DNA analizom kako bi otkrili porijeklo Rafflesie, koja u sebi sadržava 50 individualnih podvrsta.

Istraživači su vjerovali kako biljka pripada obitelji mliječika. No za  biljke iz te porodice, koja uključuje drvo kaučuka i biljku ricinusa koja proizvodi ulje, karakteristični su mali cvjetovi.

Botaničari vjeruju da je prije 46 milijuna godina, biljkino cvijeće počelo evoluirati ubrzanim tempom. Procjenjuju da cvjetovi biljke u minuti narastu 2mm sve dok ne postignu svoju punu veličinu.

Smatra se da je biljka gigantske veličine i da širi intenzivni smrad  kako bi lakše na sebe privukla strvine koji će ju oprašiti. 

Najveća biljka na svijetu je Titan Arum, koja je veličine do 3 metra. Isto kao i Rafflesia, smrdi na pokvareno meso, no ne pripadaju istoj botaničkoj obitelji. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene