Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Budućnost ratovanja

Pravom vojskom upravljat će se preko tableta, kao u igrama!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vojni zapovjednici na ovom će tabletu povlačiti jedinice kao u igrama, ali time će izdavati zapovjediti na pravim bojnim poljima.

Novinar Wireda Spencer Ackerman bio je na prezentaciji vjerojatno najvećeg tableta na svijetu koji je širok čak 93 cm kada je u horizontalnom položaju (62cm x 93cm).

Riječ je o prototipu uređaja kojeg kompanija AAI Corporation razvija za američku vojsku te za kojeg još nisu smislili ime. Todd Alexander iz ove kompanije vjeruje da bi njihov tablet u bliskoj budućnosti mogao postati 'primarni alat za sve zapovjednike na bojištima' te se nadaju da bi ga američka vojska u mogla koristiti u svojim vojnim akcijama.

Njegova demonstracija čini se kao igranje neke video igre na tabletu velike površine – na ekranu se nalazi izmišljena ratna zona na kojoj su američke jedinice prikazane plavom bojom, a neprijateljske snage crvenom bojom.

Upravljanje vojskom čini se jednostavno kao upravljanje iPadom ili sličnim tabletima – kada se pojavi nova crvena točka, zapovjednici samo trebaju odabrati svoju 'plavu' jedinicu i dodirom prsta prebaciti je na to područje gdje se pojavio neprijatelj.

Ovakav bi se način upravljanja vojskom naročito mogao iskoristiti za upravljanje bespilotnim letjelicama – potez prsta na ekranu, objasnio je Chris Ellsworth iz AAI-a, automatski obavještava 'pilota' ove letjelice koji se nalazi u američkoj bazi u Nevadi i onda on usmjerava letjelicu na označenu metu.

Ovo bi trebalo omogućiti da se operacijama upravlja jednostavnije i brže – čim zapovjednik donese neku odluku, on odmah može reagirati na tabletu i jedinica kreće u pogon. Ackerman podsjeća da nešto slično već postoji u tzv. američkoj 'komadnoj postaji budućnosti' te da bi ovaj tablet trebao ujediniti sve njene mogućnosti na ekranu tableta osjetljivom na dodir.

Jedino što ovaj uređaj neće moći, dodaje novinar Wireda – jest nekog zaista i ubiti.

No, daljnjim napretkom tehnologije i ovog uređaja, u nekim slučajevima zapovjednici će možda moći sami upravljati bespilotnim letjelicama i jedinicama na kopnu, bez potrebe da informaciju primi vojnik koji upravlja letjelicom.

Tako bi na tabletu trebali samo označiti letjelicu ili postrojbu, kliknuti na određeni izbornik te ih usmjeriti na metu i oni će odmah krenuti u napad – bez potrebe da zapovijed putuje do još neke osobe u zapovjedništvu koja će onda izdati tu naredbu.

S obzirom da je ovo prototip pitanje je hoće li američka vojska odobriti njegovo testiranje, odnosno korištenje, a ako do toga zaista dođe, zapovjednici bi u budućnosti mogli voditi krvave ratove povlačeći prste po tabletu iz svojih udobnih naslonjača u prostorijama na sigurnim udaljenostima i cijelu bitku u realnom vremenu pratiti na velikom ekranu tableta.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene