Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traži se stručno znanje

Poruke s Windaysa: Ovo nije doba za pravnike i društvenjake

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Windaysima, informatičkoj konferenciji u Rovinju, govorilo se o biznisu i ulaganju u obrazovanje. Izaći iz krize nije jednostavno, no, kažu recept se zna.

Sprega tehnologije i biznisa u današnje je doba ključna, istaknuo je to i visoki pokrovitelj konferencije predsjednik republike Ivo Josipović, koji se okupljenima na središnjoj svečanosti Windaysa obratio izravno videovezom. 'Slobodno mogu ustvrditi i kako se samo uz dobro razvijenu i fleksibilnu, konkurentnu i nadasve inovativni IT industriju mogućnosti da postignemo zajedno sve one ciljeve koje priželjkujemo', poručio je putem videolinka predsjednik Josipović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvi svjetski skup 'Hrvatskom narodu je destrukcija postala jedinom kreativnošću' Slika nije dostupna Mladić glumi u videospotu Feminemka Pamela Ramljak po drugi put će reći DA

O tome kako postići ciljeve, prije svega one gospodarske i izići iz krize, danas su raspravljali mnogi. Tijekom panel diskusije na tu temu jednoglasno se čulo mišljenje da je javna uprava velik trn u oku svim ekonomskim stručnjacima te da u njoj ima i do 30.000 zaposlenih previše. 'Znamo da taj javni sektor puno košta, a da kvaliteta usluge nije dobra', tvrdi Draženko Kopljar iz PBZ-a.

'Političari nemaju mentalni sklop'

Poboljšati i javni sektor, ali i cjelokupnu situaciju u državi može se samo na jedan način. 'Jedina budućnost i razvoj gospodarstva o kojem možemo govoriti su zapravo gospodarstvo bazirano na visokim tehnologijama i znanju', smatra Danica Ramljak, ravnateljica Instituta Ruđer Bošković. 'Nemojte čekati od političara rješenje, jer nemaju mentalni sklop. Većinom su pravnici i društvenjaci, a to nisu ljudi za ovo doba. Ovo doba treba inženjere, znalce, fizičare, matematičare', ističe znanstvenik Davor Pavuna.

A upravo tu , čini se i leži problem. 'Ja sam nezadovoljan radi omjera kvota i broja studenata koji se upisuju na prirodne i tehnološke fakultete', kaže Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska. Godišnje diplomira svega oko tisuću inženjera, a ako znamo kako su oni nužni želimo li razvijati djelatnosti koje stvaraju dodane vrijednosti tu bismo činjenicu trebali hitno promijeniti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene