Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Alarmantni podaci

Ozonska rupa se proširila: Iznad Arktika nestalo 80 posto ozona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gubitak ozona iznad Arktika toliko je narastao ove godine da znanstvenici po prvi put cijelo područje mogu nazvati jednom velikom ozonskom rupom.

Rezultat je to, upozoravaju znanstvenici, neuobičajeno hladnog vremena na visinama kada su čestice klora koje uništavaju ozon najaktivnije. Točnije, 20 kilometara iznad tla izgubljeno je 80 posto ozona, objavljeno je u časopisu Nature. Znanstvenici zasad ne mogu predvidjeti hoće li se slični gubici ponoviti.

Pročitajte i ovo Matijana Jergović Građani pozvani na oprez Nije nimalo bezazleno: Zagreb objavio upozorenje zbog prizemnog ozona, stručnjakinja objašnjava simptome Slika nije dostupna opasnost za zdravlje Građani, oprez! U Zagrebu se očekuje povećana koncentracija ozona: Štampar izdao upute za ponašanje

Ozon najviše oštećuju supstance kao što su CFS koji se nalaze u hladnjacima i aparatima za gašenje požara, a čija je upotreba raširena u prošlom stoljeću. Supstance su zabranjene 1987. godine protokolom iz Montreala, no šteta je već bila nepopravljiva.

Prošla zima po niskim temperaturama bila je iznad prosječno oštra što se najviše osjetilo na Arktiku dok je stanje ozona na Antarktiku donekle stabilno. Nije utješan niti podatak da se čestice klora u gornjoj atmosferi zadržavaju desetljećima te će najvjerojatnije njihov utjecaj na ozon nestati tek sredinom ovog stoljeća.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene