Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spektakularna snimka

Ovakvu pomrčinu Sunca niste još nikada vidjeli!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jučer ujutro Mjesec je prošao točno ispred NASA-inog satelita ultravisoke razlučivosti Solar Dynamics Observatoryja i privremeno blokirao 'pogled' satelita na Sunce. No, srećom po nas, kamere su i dalje radile i snimile nevjerojatan prizor.

Najzanimljivije na snimci su promjene u boji i varijacije u značajkama na Sunčevoj površini za vrijeme Mjesečeva 'izleta preko vidnog polja' Solar Dynamics Observatoryja koji je trajao 101 minutu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potpuna pomrčina TIMELAPSE VIDEO Ovako je izgledao današnji 'krvavi Mjesec' Slika nije dostupna Pijetao dvaput kukurikao Pogledajte kako je pomrčina zbunila koke i potjerala ih na spavanje

>> 'Tornado' veličine Zemlje projurio površinom Sunca!

'Slike u 'pogrešnim' bojama pokazuju taj događaj u ultraljubičastom spektru, gdje su vidljive promjene u temperaturi i u ponašanju Sunca. Jedna primjerice, pokazuje magnetsku aktivnost stvarajući petlje i tornjeve plazme koji su se nadvili nad Sunčevom površinom, druga pak, ekstremno vruću plazmu Sunčeve korone', pojasnio je astronom Phil Plait

Nevjerojatno, ali sve te promjene bile bi vam potpuno nevidljive čak da ste ih svojim očioma promatrali sa Solar Dynamics Observatoryja. I to ne samo zato što bi vam se rožnice u glavi skuhale, već i zato što su ti 'slojevi temperature' nevidljivi golim okom.

Ovakve 'događaje' na Suncu možemo promatrati zahvaljujući NASA-inom satelitu ultravisoke razlučivosti, Solar Dynamics Observatoryju, koji je počeo s radom u veljači 2010. godine.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene