Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako je to moguće?

Ova se stijena prije više od 50 milijuna godina kotrljala po Mjesecu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Mjesecu nema baš puno akcije. Osim u slučaju kada dođu ljudi i napravi svoj 'nered' površina Mjeseca je gotovo pa ista kakva je bila i prije stotinu milijuna godina.

Stijena s nasine fotografije je ostavila trag u mjesečevom regolitu, točnije u predjelu kratera Schiller, prije više od 50 milijuna godina. No, kako joj je to uspjelo?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna INTERVENCIJA KOD RIJEKE Zapeli na stijeni okruženoj morem i ispod strme litice: Dizala se plima, puhala je bura pa je u akciju morao HGSS Zoran iz Omiša zaustavila se na parkiranom autu Ogromna stijena otkotrljala se s litice kod Omiša: "Ja sam pod dojmom, što da sam ja bio unutra?"

>> NASA snimila prvi video 'tamne' strane Mjeseca

Tragovi na Mjesecu potječu iz različitih razdoblja lunarne povijesti, no mnoge studije sugeriraju da su meteoritska bombardiranja uslijed kojih je i nastao regolit, čija debljina na Mjesecu iznosi obično od 2 do 8 metara, izbrisali većinu dokaza o bilo kakvom kretanju na Mjesecu unazad nekoliko desetaka milijuna godina.

Prema procjenama, trag na NASA-inoj fotografiji, koji je napravila stijena promjera 9 metara, star je između 50 i 100 milijuna godina a pretpostavlja se da je stijenu na putovanje po regolitu pokrenuo udarac nekog meteorita.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene