Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li uzdrmati svijet?

Osmislili software koji će pokazati tko je zaista napisao Bibliju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Software koji je razvio izraelski tim trebao bi dati odgovor na pitanje je li, kako tvrde mnogi znanstvenici i istraživači, Bibliju zaista pisalo nekoliko autora.

Radi se o kompjuterskom programu koji s velikom preciznošću može odrediti je li tekst pisao samo jedan ili više autora. Program analizira stil pisanja i izbor riječi, a nakon što je primjenjen na ispremiješanom tekstu Biblije u samo nekoliko minuta podijelio je svetu knjigu u zasebne cjeline.

Pročitajte i ovo Povratak u školske klupe, ilustracija - 6 Neke škole odustale od programa U ponedjeljak počinje nova školska godina uz cjelodnevnu nastavu: "Malo je možda nezgrapan naziv koji su upotrijebili i to je preplašilo ljude" Slika nije dostupna Genijalci s Max Plancka VIDEO: Digitalno 'nabrijani' glumci

Danas se Biblija uglavnom dijeli na dva dijela - Stari i Novi zavjet. Milijuni Židova i kršćana vjeruju kako je Mojsije autor temeljnog teksta Židovske Biblije, tj. Starog zavjeta, a da su Novi zavjet pisali učenici Isusa Krista.

No, znanstvenici odavno vjeruju kako su cijelu Bibliju pisali različiti autori, što pokrijepljuju tvrdnjama kako u svetoj knjizi ima različitih ideoloških agendi, jezičnih stilova i imena koja se koriste za Boga.

'Kada je Stari zavjet ubačen u novi software, program ga je podijelio na 'svećeničko predanje' i 'nesvećeničko predanje', tj. potvrdio je ono što znanstvenici tvrde već duže vrijeme - postoji više autora', kazao je profesor Moshe Koppel sa Sveučilišta Bar Ilan u blizini Tel Aviva, voditelj istraživačkog tima.

Program se u 90 posto obrade teksta 'složio' sa stručnjacima koji su stotinama godina ručno proučavali tekst, no dijelovi na kojima se program nije 'složio' znanstvenicima bi mogao dati dobre smjernice. Npr. za prvo poglavlje, tj. Knjigu Postanka program je, suprotno dosadašnjim tvrdnjama, 'rekao' kako se ne radi o 'nesvećeničkom predanju'.

Također, software je 'rekao' da je proročku knjigu Izaija (za koju se vjeruje kako su je pisala dva različita autora te da je drugi autor počeo pisati tek nakon poglavlja 39) drugi autor počeo pisati šest poglavlja prije, tj. već od poglavlja 33.

Kako bi bili sigurni da program funkcionira, na početku projekta napravljen je test. Izmiješani su tekstovi proročkih knjiga o Ezekielu i Jeremiji i program je gotovo nepogrešivo tekst razvrstao u odgovarajuće cjeline.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene