Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svaki dan novi problemi

Novi Facebookov udar na privatnost: Timeline krije mnoge neugodne zamke!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Privatne stvari koje čitate na internetu i za koje ne želite da drugi znaju za njih, Timeline bi mogao podijeliti sa svim vašim prijateljima

Facebook je ponovno u problemima – nakon predstavljanja Timelinea mnogi su se korisnici složili da je riječ o dobrodošlom poboljšanju dosadašnjeg profila, no kao i uvijek kada su promjene na ovoj društvenoj mreži u pitanju, dobar dio korisnika nije ih prihvatio i uopće ne želi prijeći na Timeline, već žele zadržati stari profil.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Preuzeli 'Timeline'? Facebook će se na sudu boriti za 'Timeline'? Slika nije dostupna Novi Timeline Facebook se ponovno mijenja!

No, čini se da je izgled Timelinea najmanji problem koji će novi korisnici imati s njim jer bi im Facebook mogao zadati nove i neočekivane brige. Naime, čini se da Timeline krije puno više zamki zbog kojih bi mnogi korisnici mogli itekako požaliti i, kako kažu na Mashableu - osramotiti se.

Naime, na ovoj stranici upozoravaju na aplikacije koje dolaze s novim Timelineom i koje će objavljivati sve što radimo na internetskim stranicama povezanim s tim aplikacijama, a dio korisnika toga neće niti biti svjestan.

Zuckerberg je ovu opciju opisao kao odličnu jer će nam poslužiti za dijeljenje i otkrivanje novog sadržaja s prijateljima, a kakve zamke leže u takvom načinu dijeljenja Mashable je prikazao na aplikaciji, odnosno social readeru Washington Posta.

Ova aplikacija omogućuje nam čitanje i dijeljenje sadržaja na Timelineu te ju je prvo potrebno podesiti, odnosno dati joj dopuštenje pristupu nekim našim informacijama te podesiti kome će sadržaj kojeg mi koristimo biti dostupan.

Zanimljivo je da je mjesto na kojem možemo podesiti kome je aplikacija vidljiva na prilično neprimjetnom mjestu – s obzirom da je ovo možda i najvažnija stvar prilikom podešavanja opcija, trebala bi biti izdvojena i označena kao nešto što prvo upada u oči, tako da mnogi korisnici neće niti biti svjesni mogućnosti podešavanja aplikacije već će odmah kliknuti 'Add to Timeline'.

Tada bi za mnoge mogli nastati problemi jer sve što radimo na stranici koja je povezana putem social readera može osvanuti na našem Timelineu – dakle, više nije potrebno određeni članak lajkati ili shearati, već će se sav sadržaj kojeg pratite (članci, fotografije, videozapisi) pojavljivati na vašem Timelineu i svi vaši prijatelji moći će vidjeti što ste radili na toj stranici.

Ovo i nije toliko problem kada čitamo neke političke i sportske članke, no što kada korisnici ove društvene mreže čitaju ili slušaju/gledaju sadržaj koji žele zadržati za sebe – od pregledavanja golotinje ili npr. slušanja cajki, a to se, mimo njihova znanja, pojavi na Timelineu.

Kako bi izbjegli ovakve probleme potrebno je prilikom aktiviranja aplikacija izmijeniti neke postavke pa tako treba promijeniti vidljivost naših aktivnosti na takvim aplikacijama –potrebno je kliknuti na strelicu pored 'This activity is visible to', zatim ići na 'Prilagođeno' i tu odabrati opciju da samo vi možete vidjeti sadržaj dotične aplikacije ili, što će mnogi reći da je najsigurnije – uopće ne treba aktivirati takve aplikacije.

Dolazak Timelinea sve je bliži, a prema svemu što možemo pročitati na internetu, možemo očekivati novu 'pobunu' korisnika zbog potencijalnih problema s privatnosti koje nam on može donijeti.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene