Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbogom bacanju hrane!

Mikrobiolozi otkrili savršen konzervans proučavajući ljudska crijeva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rok trajanja prehrambenim proizvodima mogao bi uskoro postati prošlost.

Supstancu zvana bizin, koja je određena vrsta konzervansa, otkrili su mikrobiolozi na sveučilištu u Minnesoti, a stvara se prirodnim putem u određenim bakterijama bezopasnim po čovjeka, piše Telegraph.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tajna 'Đavoljeg čajnika' PRIRODNI MISTERIJ Rijeka koja nestaje stoljećima intrigira svijet Slika nije dostupna Snimka ledi krv Desetinka od tragedije: Pijani vozač zamalo 'prepolovio' nedužnog čovjeka

Na otkriće su znanstvenici naišli proučavajući mikroorganizme u ljudskim crijevima. Smatraju kako su potrebne bar tri godine da bizin nađe svoj put do prehrambene industrije. Pregovori s nekim od velikih prehrambenih proizvođača, već su u tijeku.

Što je to toliko čudesno oko svojstava bizina, pitate se? Pa on efektivno uništava bakterije koje uzrokuju raspadanje svježih proteina koji se nalaze u mesu, ribi, peradi i jajima. Osim toga, uspješno eliminira i pojavu bakterija poput salmonele, E. coli i listerije, koje su odgovorne za trovanje hrane.

Sve to znači da bi se u budućnosti drastično smanjilo svakodnevno bacanje hrane kojoj je istekao rok trajanja, zbog truljenja, ili raspadanja. Ipak, samo zato što hrana ne bi propadala, ne znači da bi i zadržala svoja originalna svojstva unedogled, poput primjerice okusa i mirisa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene