Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Windowsi za računala i tablete

Microsoft prvi put prikazao Windows 8

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novom verzijom Windowsa Microsoft će konkurirati Appleu i Androidu na tržištu tableta.

Napokon smo i to dočekali! Microsoftov šef Windows divizije Steven Sinofsky na D9 konferenciji premijerno je demonstrirao novu verziju njihova operativnog sustava, kodnog imena Windows 8.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poruka konkurenciji Šef Windowsa napravio skateboard od tableta i provozao se njime Slika nije dostupna Nezgodni trenutak Direktor Microsofta prezentirao najnoviji tablet kad ono...

Ono što je prikazao donosi neke velike novitete u odnosu na Windowse na koje smo navikli – najvažnija novost jest da će Osmica biti namijenjena i tabletima, dakle uređajima s ekranima osjetljivim na dodir, ali i klasičnim prijenosnim i stolnim računalima koja će i dalje koristiti tipkovnicu i miša.

Napravljena je i velika promjena u izgledu samog sučelja i početnog ekrana pa se umjesto dosadašnjeg Windows start prozora na koje smo navikli, sada koristi novo sučelje koje više podsjeća na mobilnu verziju Microsoftova operativnog sustava, odnosno Windows Phone 7. Tako početni zaslon donosi tzv. Live Tilese, odnosno kućice s aplikacijama koje prikazuju obavijesti i informacije u realnom vremenu, bez potrebe za otvaranjem samih aplikacija.

Naravno, početni se zaslon može u potpunosti personalizirati pa će korisnici na njega stavljati one kućice koje im donose najvažnije informacije. Npr. to može biti kućica s vremenskom prognozom u kojoj će se prikazivati temperatura i prognoza za nekoliko dana (dakle, nije potrebno ulaziti u aplikaciju jer je sve već na početnom zaslonu), zatim važni kontakti i njihove posljednje objave na društvenim mrežama, vijesti s različitih stranica i slično.

Još jedan od noviteta jest i tzv. thumb prikaz tipkovnice koja je podijeljena u dva dijela koji se nalaze u kutovima ekrana, kako bi se moglo pisati i palčevima. Na demonstraciji je prikazana i kućica Store o kojoj nije bilo riječi, no ona ukazuje na ono što Microsoft u budućnosti najvjerojatnije priprema – vlastitu trgovinu aplikacija za Windows uređaje.

Usprkos svim promjenama i novitetima, Sinofski kaže da će nova verzija operativnog sustava zadržati dosadašnje značajke poput Desktopa i Windows Explorera te da će biti kompatibilna s računalima koja rade na Windowsima 7, kao i svim softverom i periferijom. Prva demonstracija nove verzije Windowsa sigurno nije razočarala te novi operativni sustav izgleda atraktivno i brzo, a opet prilično jednostavan za korištenje.

Treba napomenuti da do konačnog izdavanja Windowsa 8, ili kako će se već zvati novi operativni sustav, možemo očekivati još podosta promjena i poboljšanja, a sljedeća demonstracija najavljena je za rujan.

Nije poznato kada će se novi Windowsi pojaviti na tržištu, no vjerojatno će to biti negdje tijekom 2012. godine pa ćemo vidjeti može li Microsoft, koji je toliko dominantan na tržištu osobnih računala, moći konkurirati Appleu i Googleu i na tržištu tableta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene