Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doprema potrepštine

Lansirani Discovery kreće u opskrbu ISS-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki raketoplan Discovery, u petak u ponoć po lokalnom vremenu (06:00 CET), uspješno je lansiran iz Svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi, u 13-dnevnu misiju opskrbe Međunarodne svemirske postaje (ISS).

U spektakularnom noćnom lansiranju Discovery je osvijetlio nebo nad Floridom, na 25-obljetnicu programa "space shuttle", koji 2010. odlazi u mirovinu. Pod zapovjedništvom veterana Ricka Sturckowa, Discovery će u misiji STS-128 dopremiti na ISS 6.8 tona tereta u opskrbnom modulu Leonardo, koji je izradila Italija, te novu članicu posade postaje, Nicole Stott, objavila je NASA. Stott će na ISS-u zamijeniti astronauta Tima Kopru, koji je stigao s prethodnom misijom 'shuttlea' STS-127.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Discovery se vraća kući Slika nije dostupna NASA lansira shuttle prema ISS-u

Discovery će na ISS dopremiti opremu za novu spavaonicu, rashladni uređaj, hranu i druge potrepštine te pokretnu traku za trčanje COLBERT, nazvanu po američkom komičaru Stephenu Colbertu. Na NASA-in javni natječaj za davanje imena novom modulu ISS-a, Colbert je odgovorio pozivom svojim obožavateljima da glasuju za prijedlog da se modul nazove po njemu i pobijedio. NASA nije prihvatila takav ishod već je kasnije sama dala naziv modulu Tranquillity (spokoj), a kao 'utješnu nagradu' popularnom komičaru s TV-mreže Comedy Central, spravu za trčanje na ISS-u nazvala je Colbert.

>> Discovery lansiran na ISS

Komičar je u povodu lansiranja izrazio zadovoljstvo činjenicom da će 'bucmasti astronauti' moći vratiti formu na spravi za vježbanje s njegovim imenom. Pilot Discoverya je Kevin Ford, a specijalisti misije su Patrick Forrester, Jose Hernandez, John Olivas i švedski astronaut Christer Fuglesang. Američke TV mreže su prilikom lansiranja istaknule kao posebnost da su u posadi raketoplana prvi puta dva astronauta latinoameričkog podrijetla. Astronauti bi tijekom boravka na ISS-u trebali izvesti tri svemirske šetnje, tijekom kojih će stari spremnik s tekućim amonijakom zamijeniti novim rashladnim uređajem koji će dopremiti Discovery. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene