Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Discovery se vraća kući

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svemirska letjelica Discovery započela je danas svoje dvodnevno putovanje natrag prema Zemlji. Boravak astronauta na međunarodnoj svemirskoj postaji bio je uspješan, ali pomalo sumnjive vremenske prilike NASA-u su ostavile u nedoumici gdje i kada će Discovery sletjeti.

NASA želi da se Discovery u petak spusti na Kennedy Svemirski Centar. Tako bi agenciji uštedili trošak putovanja i prebacivanja letjelice natrag na Floridu s nekog od mogućih mjesta za slijetanje. Ukoliko ipak vrijeme ne dopusti slijetanje na Kennedy postoje još dvije mogućnosti:  Zračna baza Edwards u Kaliforniji, te White Sands svemirska luka u Novom Meksiku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Doprema potrepštine Lansirani Discovery kreće u opskrbu ISS-a Slika nije dostupna Letjelica Endeavour pristala uz svemirsku postaju

No u vrijeme kada bi Discovery trebao sletiti u Kennedyjevom centru na Floridi očekuje se oblačno vrijeme i kiša, dok se snažan vjetar očekuje na Edwardsu. Najbolja prognoza za petak je na White Sandsu, a baš je to mjesto tradicionalno NASA-in posljednji izbor. Za vrijeme jedinog slijetanja na tom mjestu 1982. godine bilo je poteškoća s velikom količinom prašine zbog čega su se prilikom spuštanja pokvarile kočnice. 

'Sada su zaista u nezgodnom položaju jer moraju odlučiti gdje žele sletjeti i kada žele sletjeti' objavio je glasnogovornik NASA-e George Diller.

Ukoliko letjelica ne bude mogla sletjeti u petak, sve će biti odgođeno za dan kasnije. tada je krajnji rok za slijetanje Discoveryja inače će ostati bez goriva. 

'Subota je posljednji dan' kaže Tony Ceccacci direktor odjela za letove. 

Dan nakon napuštanja međunarodne svemirske postaje sedam astronauta s Discoveryja provjerit će ima li na letjelici nekakvih oštećenja. Takve su provjere nužne jer postoji mogućnost oštećenja za vrijeme leta u sudaru s mikrometeoritima. 

Takva je provjera izvršena i dan nakon slijetanja na svemirsku postaju. Obje su provjere uvedene nakon nesreće iz 2003. godine kada je poginulo sedam astronauta. 

Uz to astronauti s Discoveryja ispustit će u orbitu  tri mala satelita. 

Misija posjeta svemirskoj postaji za sada je prošla u najboljem redu uključujući i četiri svemirske šetnje astronauta. 

'Uvijek je dobitak kada pokušate neko mjesto koje ste posjetili ostaviti u boljem stanju nego je bilo kada ste došli' izjavio je zapovjednik s Discoveryja Mark Polansky. 

S Discoveryjem se na Zemlju vraća i njemački astronaut Thomas Reiter iz Europske svemirske agencije, koji je na svemirskoj postaji bio šest mjeseci. Njega je zamjenila Sunita 'Suni' Williams iz Sjedinjenih Država.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene