Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evo odgovora

Kako astronomi 'važu' zvijezde?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jeste li se ikad pitali kako to astronomi dolaze do izračuna mase zvijezda udaljenih trilijunima kilometara od našeg planeta.

U većini slučajeva, oni to zapravo ne mogu izračunati, ali pomoću računalnih modela mogu postići dobru procjenu. No, astrofizičar David Kipping rekao je kako se u posebnim slučajevima, masa zvijezde može neposredno izračunati, piše ScienceDaily.

Pročitajte i ovo Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 1 Obnova iz pakla Žena upala u iskopanu rupu duboku tri metra, radove kao da izvodi tvrtka A je to, a neki su u suzama zvali gradonačelnika Zbog radova u Zvijezdi pucaju i nove zgrade - 4 Građani Zvijezde u očaju Najveći projekt u povijesti grada pretvara se u katastrofu: ''Urušavaju se stare i nove zgrade, vlada opća nesigurnost''

>> VIDEO: Snimljena najveća zvijezda

Naime, ako ta zvijezda ima planet te ako taj planet ima svoj mjesec, onda se mogu izmjeriti njihove veličine i orbite, kako bi se došlo do podataka o samoj zvijezdi. naravno, sve to podrazumijeva prolazak planeta i mjeseca ispred zvijezde, kako bi astronomi teleskopima to mogli i zabilježiti.

Često pitanje

'Često me pitaju kako to astronomi mjere masu zvijezda. Mi smo zapravo nedavno dodali novu tehniku našim alatima u tu svrhu', rekao je Kipping, koji priprema doktorat u Centru za astrofiziku Harvard-Smithsonian. Dosad su astronomi pronašli više od 90 planeta koji prolaze ispred zvijezda. Mjerenjem količine svjetlosti zvijezde, koju jedan takav planet blokira, može se izračunati koliko je taj planet velik, u odnosu na tu zvijezdu.

Bez mjeseca izračun nemoguć

Ono što je Kipping shvatio jest, da ako planet ima mjesec dovoljno velik da i on blokira dio svjetlosti zvijezde, proračun veličine i mase sva tri svemirska tijela postaje precizan. 'U osnovi, mjerimo orbite planeta oko zvijezde i mjeseca oko planeta. Nakon toga pomoću Keplerovih zakona kretanja, moguće je izračunati masu zvijezde', objasnio je Kipping.

Bez mjeseca proces bi bio nemoguć, je se ne bi mogla izračunati gustoća planeta, koja je ključna komponenta u određivanju mase zvijezde. Kippingova će teorija zasad ostati bez konkretnog rezultata, jer dosad nije uočen niti jedan planet s vidljivim mjesecom kako rotira oko zvijezde. 'Čim se pojave, biti ćemo spremni', zaključio je Kipping.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene