Obavijesti Video Pretražite Navigacija
256 puta veća od Sunca

VIDEO: Snimljena najveća zvijezda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici koji promatraju svemir u potrazi za raznoraznim njegovim tajnama i čudesima, pronašli su najveću zvijezdu 'tamo gore'.

Veličine 256 puta veće od našeg Sunca, znanstvenici su tog giganta nazvali R136a1, a smatraju kako je pri rađanju bila još i veća, čak i do 320 puta veća od našeg Sunca. tako barem tvrdi profesor Paul Crowther sa sveučilišta Sheffield u Velikoj Britaniji. 'kad bi ta zvijezda zamijenila naše Sunce, nadsjala bi ga, kao što ono nadsijava puni mjesec, primjerice', rekao je Crowther za BBC.

Pročitajte i ovo Zbog radova u Zvijezdi pucaju i nove zgrade - 4 Građani Zvijezde u očaju Najveći projekt u povijesti grada pretvara se u katastrofu: ''Urušavaju se stare i nove zgrade, vlada opća nesigurnost'' Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 2 Karlovčani u problemima Radovi na obnovi građanima su oštetili kuće i zamutili vodu za piće: ''Za oštećenja u Zvijezdi odgovarat će izvođač''

Zvijezdu su znanstvenici identificirali koristeći podatke iz kompleksa Very Large Telescope u Čileu te informacija prethodno prikupljenih teleskopom Hubble u Zemljinoj orbiti. Izbliza ta bi zvijezda izgledala poprilično mutno i nekohezivno, a sve zbog snažnih atmosferskih vjetrova. Ipak jedno je sigurno, u orbiti oko tih zvijezda neće se naći niti jedan planet, jer ciklus od rođenja do smrti R136a1, kraći je od procesa nastanka samih planeta. Kad zvijezde poput R136a1 umiru, to obično završava supernovom.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene