451202
451202
451202
451202
451202

NASA objavila lošu vijest za sve one koji traže izvanzemaljce

  • , 23.09.2016., 20:38
  • Autor:
  • komentara

NASA je srušila snove mnogim entuzijastima.

 
 
 
 
Jupiterov mjesec Europa (Foto: NASA)
Jupiterov mjesec Europa (Foto: NASA)

NASA je srušila snove mnogim entuzijastima - nema izvanzemaljskog života na Jupiterovu ledenom mjesecu Europa.

Kada je na telekonferenciji prije 3 dana NASA objavila da je svemirski teleskop Hubble uhvatio 'iznenađujuće dokaze o aktivnosti' na Jupiterovu mjesecu Europa te da će detalje objaviti u ponedjeljak mnogi su se ponadali kako se je otkriven neki oblik izvanzemaljskog života.

No, ushićenje nije dugo potrajalo. NASA je odlučila prekinuti nagađanja i objavila 'U ponedjeljak ćemo objaviti nove spoznaje o Europi - NISU izvanzemaljci'.

Mjesec Europa ispod svoje ledene kore ima ocean, čak dva puta veći od Zemljinog, za kojeg mnogi stručnjaci vjeruju da bi u njemu mogao postojati život. Međutim, otkrića koja je NASA najavila je više vjerojatno odnose na 'gejzire' vodene pare koje je Hubble uočio visoko iznad Europe još 2012. godine, ali koje još nisu viđene.

Ukoliko se pokaže da su ti 'gejziri' povezani s oceanom ispod zaleđene kore to bi uvelike olakšalo istraživanje habitalnog potencijala Europe. Umjesto bušenja debele ledene kore  znanstvenici bi mogli analizirati kemijski sastav 'gejzira'.

Pretpostavlja se kako Europa ima čak dva do tri puta više vode nego svi oceani na Zemlji. Vjeruje se kako je i taj ocean slan te da ga griju moćne plimne sile generirane od strane Jupiterove gravitacije te da upravo zato ostaje nezamrznut.

Neki stručnjaci vjeruju kako bi upravo Europa mogla biti najbolje mjesto u Sunčevu sustavu za pronalazak dokaza o postojanju izvanzemaljskog života. 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se