Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Međuzvjezdana granica

Na rubu Sunčeva sustava - sjajna vrpca atoma vodika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjajna vrpca atoma vodika obilježava rub Sunčeva sustava gdje se solarni vjetrovi susreću s emisijama iz ostatka galaksije, izvijestili su američki znanstvenici.

Istraživači su se koristili teleskopima na orbitirajućoj letjelici Interstellar Boundary Explorer kako bi promatrali heliopauzu, što je granica gdje se solarni vjetrovi susreću s galaktičkima na rubu Sunčeva sustava iza Plutona. Znanstvenici su kombinirali slike s IBEX-a s podacima iz letjelice Cassini koja se nalazi u blizini Saturna, i ocijenili da oni u potpunosti mijenjaju njihovu ideju o tome kako izgleda granično područje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jedinstvena baza Velika novost za pacijente: Za koji dan s radom počinje novi sustav lijekova, pogledajte koje sve promjene donosi Slika nije dostupna Cassini u akciji Snimljena prva kišna oluja u svemiru

'IBEX-ovi rezultati su doista izvanredni, s emisijama koje ne sliče ni na jednu od sadašnjih teorija ili modela ovog nikada prije viđenog područja', rekao je voditelj projekta David McComas iz istraživačkog instituta u San Antoniu u Teksasu. 'Očekivali smo vidjeti male, postupne prostorne varijacije na međuzvjezdanoj granici, udaljene nekih 16 milijardi kilometara. No IBEX nam pokazuje vrlo usku vrpcu koja je dva do tri puta sjajnija od bilo čega na nebu'. Ona se sastoji od atoma vodika koji su nekada imali naboj ali su neutralizirani, izvijestili su istraživači u časopisu Science. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene