Obavijesti Video Pretražite Navigacija

I ribe pate od nesanice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ribe možda nemaju kapke, ali spavaju, a neke čak pate i od nesanice, objavili su znanstvenici.

Kalifornijski znanstvenici koji proučavaju poremećaje sna u ljudi otkrili su da neke zebrice, česte ribe u akvarijima, imaju mutirani gen koji im ometa san na način sličan ljudskoj nesanici.

Pročitajte i ovo Riba Oglasilo se i Ministarstvo Odluka iz Bruxellesa zabrinula mnoge ribare: Smanjena je godišnja dopuštena kvota izlova jedne vrste ribe Rutilus pigus Ribari bijesni Došao u kulinarski program pa ispekao zabranjenu ribu: "Nisam znao, vjerovao sam prijatelju..."

Zebre s mutiranim genom spavale su 30 posto manje od riba bez te mutacije. Kad napokon zaspu, san im traje upola kraće nego u normalnih riba, objavili su u ponedjeljak istraživači medicinskoga fakulteta sveučilišta Stanforda.

Ribe-mutanti nemaju aktivne receptore za hipokretin, neuropeptid koji u normalnim ribama luče neuroni u onome dijelu mozga koji nadzire glad, parenje i druga temeljna ponašanja.

Studija je objavljena u novom broju časopisa Public Library of
Science-Biology.

"Mnogi pitaju: Zašto spavamo? Koja je funkcija sna?", kaže Emmanuel Mignot, voditelj istraživanja. "Ja mislim da je važnije prvo shvatiti kako mozak stvara i regulira san. To će nam vjerojatno dati važna objašnjenja o tome kako, a možda i zašto je evolucija izabrala san i zašto je on tako univerzalan", objašnjava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene