Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Golfska struja 10 posto jača nego prije 160 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Golfska struja, topla struja koja donosi europskim obalama blage temperature tijekom zime, bila je tijekom malog ledenog doba, između 1400. i 1850. 10 posto slabija nego danas, prema istraživanju koje će biti objavljeno u britanskom znanstvenom časopisu Nature.

Golfska struja sada nosi oko 31 milijun prostornih metara vode u sekundi u Sjeverni Atlantik, a za vrijeme malog ledenog doba struja je nosila manje vode za oko 3 milijuna kubika, tvrdi u članku je tim predvođen Davidom Lundijem s Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Pročitajte i ovo Ilustracija bez signala VIDEO Ovo se rijetko viđa: Sjednica Vlade kasnila zbog nesvakidašnje situacije, Plenković se ispričao Slika nije dostupna Mišljenje stručnjaka 'Uskoro ćemo znati jesmo li u ledenom dobu'

"Čini se da je Golfska struja imala ključnu ulogu tijekom malog ledenog doba", naglašavaju autori istraživanja.

Taj članak predstavlja novi doprinos raspravi koja uzbuđuje
oceanografe: hoće li klimatsko zatopljenje koje traje već godinama izazvati zastoj oceanskog kolanja ?

Da bi došla od svojih zaključaka, američka ekipa je analizirala izotopski sastav foraminifera, protoza, sastavnih dijelova planktona. Određujući proporcije kisika 18 koji predstavlja samo 0,2 posto kisika na planeti, u njihovim fosiliziranim kosturima, znanstvenici su uspjeli utvrditi protok i slanost Golfske struje u doba kada su živjela ta minijaturna stvorenja.

Njihovo proučavanje je zahvatilo više od 3.000 uzoraka uzetih s jedne i druge strane tjesnaca Floride, koji odvaja američki kontinent i Kubu, gdje je Golfska struja najjača.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene