Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Star 165 milijuna godina

FOTO: Pronađen fosil najstarije ženke pauka na Zemlji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su pronašli najstariji fosil pauka na svijetu.

Pronađeni fosil ujedno predstavlja i sasvim novu vrstu pauka, nephila jurassica, a ukupna mu je dužina pet centimetara. Fosil je pronađen pored sela Daohugou na sjeveroistoku Kine, a datira iz središnjeg perioda Krede, odnosno prije 165 milijuna godina, otkrivaju znanstvenici u žurnali Biology Letters.

Pročitajte i ovo Ilustracija bizarna pojava Slavili godišnjicu braka, a onda im je krstarenje obilježio posjet liječniku: "Supruga je prvo mislila da je to zato što sam nosio nove sandale" Ilustracija Opasnost s morskog dna VIDEO Uhvatio najotrovniju ribu Jadrana: Javlja se jaka bol, moguć je i gubitak svijesti...

Ono što je zanimljivo da pauci iz iste porodice postoje i dan danas, a jedan od primjera je pauk genus nephila, čija ženka može narasti i do preko 12 centimetara. Ti pauci su poznati po tome što pletu izrazito velike i jake mreže zlatnog odsjaja, koje mogu zarobiti šišmiše ili manje ptice.

Ipak, porodica pauka nephila ima začuđujuće rijetku povijest fosilnih nalaza, a drugi najstariji fosilni primjerak star je oko 34 milijuna godina, što je pomaknulo granicu nastanka te vrste. U vrijeme kad je nephila jurassica pleo mreže po Zemlji, vjerojatno se nalazio na superkontinentu Pangaea, kojeg su tada čini svi današnji kontinenti.

Fosil kojeg su znanstvenici pronašli predstavlja ženku pauka i to je tek drugi fosil ženke iz te porodice, kojeg su znanstvenici dosad uopće pronašli.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene