Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skenirali lubanju i napravili 3D model

FOTO: Kako je izgledala žena viking?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lubanju žene vikinga koja je prije više od 30 godina pronađena u Yorku znanstvenici s Dundee Universityja laserski su skenirali i napravili 3D digitalni model uz pomoć kojeg su joj rekonstruirali lice.

Rekonstrukciju je naručio York Arheological Trust za  Jorvik viking centar u sklopu projekta koji bi vikinge trebao 'vratiti u život'. Za 'model' su koristili jedan od četiri kostura pronađenih u Coppergateu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pogledajte video Rekonstruirali lice svećenice koja je živjela prije 800 godina Slika nije dostupna Nakon dvije godine Ženi koju je unakazila čimpanza transplantirali lice

U procesu rekonstrukcije korišteno je specijalno računalo koje korisniku daje da 'osjeti' ono što se modelira na ekranu.

'Koristila sam istu vrstu sofrwarea koji se inače koristi za izradu 3D animacija u filmskoj industriji. Oči i kosa su napravljeni digitalno, a dodali smo i kapu kakve su žene tada nosile da bi upotpunili dojam. Drago mi je što će naš rad vidjeti na tisuće posjetitelja izložbe u Jorvik centru', kazala je znanstvenica Janice Aitken.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene