Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najkompleksnija operacija

VIDEO: Prva potpuna transplantacija lica u svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tim od 30 španjolskih doktora uspješno je obavio prvu svjetsku potpunu transplantaciju lica.

Muškarac kojeg su upucali u lice od donora je dobio cijelu kožu lica s mišićima, uključujući jagodice, usnice i zube. Glasnogovornik bolnice Vall d'Hebron University Hospital rekao je da se pacijent oporavlja nakon 22-satne operacije, prenosi BBC. Muškarac je operiran u ožujku u Barceloni, a detalji su u javnost pušteni tek sada.

Nakon nesreće koju je doživio prije pet godina nije mogao disati, gutati ni normalno pričati. Prije ove operacije prošao je devet neuspješnih. Lice je s donora skinuto u četverosatnoj operaciji, skinute su vene, arterije, koža, mišići i kosti. Čovjek se do sada bio pogledao u ogledalo i bio je miran i zadovoljan, rekao je voditelj medicinske ekipe.

U svijetu je izvedeno još 10 transplantacija, ali vjeruje se da je ova najkompleksnija. Glasnogovornica Bianca Bont rekla je da je ovo prva transplantacija cijelog lica. I britanski eksperti ovu operaciju opisuju kao najkompleksniju jer je uključivala više kostiju i potkožnog dijela lica. Prva djelomična transplantacija lica izvedena je u Francuskoj 2005. godine. 38-godišnja isabelle Dinoire dobila je novi nos, bradu i usnice. Njezino lice izgrizao je vlastiti pas.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene