Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon tužbi s početka godine

I to je moguće: Google pod istragom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija odlučila je pokrenuti istragu protiv internetske kompanije Google nakon optužbi konkurentskih stranica da je najveći internetski pretraživač zlouporabio svoj položaj.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković, Roberta Metsola, Andrej Plenković Ima ozbiljnog konkurenta Ugledni medij raspisao se o Plenkoviću, pogledajte gdje ga vide: "Bio bi to pozitivan signal..." Ilustracija Na korak do tužbe EK upozorila Hrvatsku: Imate rok od dva mjeseca!

Još u veljači ove godine francuski internetski pretraživač ejustice.fr, engleski Foundem te Microsoftov Ciao uputili su pritužbe Europskoj komisiji, odnosno njegovoj Agenciji za konkurentnost. Ove tri stranice svoje su primjedbe bazirali na teoriji kako Google prilikom traženja nekih pojmova od strane korisnika njihove rezultate pozicionira na niska mjesta.

>> Greška Googlea na noge digla J. Ameriku

>> VIDEO: Facebook predstavio komunikacijsku revoluciju!

'Smatramo kako je neophodno da Europska komisija istraži internetsko oglašavanje koje posljednjih godina zauzima sve veći udjel na tržištu i na taj način omogući pošteno tržišno nadmetanje', stajalo je u dopisu kojeg je Microsoft uputio Europskoj komisiji vezano uz ovu tužbu. 'Google je oduvijek koristio razne filtere za uklanjanje određenih web stranica iz rezultata pretraživanja ili za njihovo postavljanje nisko na ljestvici kako nikada ne bi bili pronađeni', rječiti su bili i iz Foundema.

Nakon podizanja tužbe Google je europskim istražiteljima ponudio svu moguću pomoć, a istražitelji su sve do sada prikupljali dokaze za službeno pokretanje istrage. Nakon pokretanja Google će sve podatke morati predati europskim istražiteljima koji će rasvijetliti ovaj slučaj. Inače, Google u Europi zauizima čak 90% tržišta dok je u SAD-u njegova dominacija 'zaustavljena' na 65%.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene