Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo NASA-ino otkriće

Crna rupa u središtu Mliječne staze 'guta' asteroide

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najnovije snimke NASA-ina teleskopa Chandra pokazuju da divovska crna rupa u središtu naše galaksije 'guta' asteroide i pretvara ih u prah.

'To bi moglo objasniti pojavu čestih 'plamenova', priopćili su NASA-ini astronomi na temelju podataka prikupljenih teleskopom Chandra koja već nekoliko godina otkriva X-zrake iz supermasivne crne rupe koju astronomi nazivaju Sagittarius A.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dokazao izračune Stvorio crnu rupu u svom laboratoriju: Hoće li ovo donijeti Nobelovu nagradu najvećem umu današnjice? Slika nije dostupna Kozmičko zračenje X-zrakama Novo saznanje NASA-e o crnim rupama

Takozvani 'plamenovi' traju po nekoliko sati, a njihova je svjetlost i do stotinu puta jača od 'uobičajenog' proizvoda crne rupe. 'Ljudi sumnjaju da se asteroidi uopće mogu formirati u blizini crne rupe ovakve veličine. Ovo je uzbudljivo otkriće', rekao je Kastitis Zubovas sa Sveučilišta u Lesteru.

Asteroide koji prolaze na udaljenosti od otprilike 150 milijuna km od crne rupe privlači njena sile koju proizvodi gravitacijsko polje nakon čega ih sila i trenje razbijaju na komade koji se pretvaraju u paru dok prolaze kroz vrući plin oko Sagittariusa A.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene