Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jednostavni video pozivi

Chrome kao konkurent Skypeu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za video pozive putem Chromea ubuduće neće biti potrebno instalirati dodatni plug-in

Google uskoro namjerava omogućiti korištenje audio i video chata u svom internetskom pregledniku Chrome bez potrebe za instaliranjem dodatnih plug-inova. Za omogućavanje ove opcije koristit će softver dobiven akvizicijom kompanije GIPS kojeg su objavili kao open-source projekt WebRTC te se nadaju da će time uspješnije konkurirati Skypeu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Burza se modernizira Ovo su nova pravila za nezaposlene! Slika nije dostupna Predator s Facebooka Roditelji ne znaju za njega, no on je njihova najgora noćna mora!

Korisnici Skypea trebaju imati instaliranu posebnu aplikaciju na računalo, odnosno smarpthone ili tablet da bi međusobno komunicirali, a Google koji je i inače orijentiran prema web aplikacijama, želi proces internetskih video razgovora pojednostavniti tako da korisnici odmah mogu započeti s chatom, bez potrebe za instaliranjem dodatnog softvera.

Također, Googleovci se nadaju da će WebRTC postati i web standard za video konferencije na internetu – s obzirom da su ga objavili kao slobodan softver za njegovo korištenje nije potrebno plaćati nikakvu naknadu, a na projektu njegova daljnjeg razvoja žele surađivati i s drugim kompanijama – prvenstveno s Mozillom i Operom. U Googleu kažu da bi ovu tehnologiju mogao iskoristiti svatko tko radi internetsku stranicu ili web aplikaciju te time napraviti vlastitog konkurenta Skypeu i drugim VoIP i video servisima, i to sve putem web aplikacije

. Prednosti takvih web aplikacija upravo su u tome da ih korisnici mogu koristiti direktno iz browsera, dakle Chromea ili Firefoxa te se mogu koristiti na različitim platformama – Windows ili Mac, ali i na tabletima i pametnim telefonima tako da je za njihovo korištenje potrebna samo internetska veza.

Za razliku od Googlea, Apple i Microsoft velike su pristalice aplikacija dizajniranih posebno za pojedinu platformu pa tako za video telefoniju moramo prvo instalirati Skype na naša računala ili tablete/telefone, odnosno korisnici iOS uređaja za video telefoniju moraju koristiti posebnu aplikaciju Face Time.

Slična je stvar i s dokumentima – Googlevi se dokumenti nalaze u 'oblaku' te im se može pristupiti s bilo koje platforme koje je povezana s internetom, dok su za korištenje Officea na Windowsima i Mac OS X-u , odnosno dokumenata na iOS-u potrebne posebne aplikacije.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene