Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Burza se modernizira

Ovo su nova pravila za nezaposlene!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova pravila za 303.118 nezaposlenih, koliko ih je trenutačno prijavljeno na burzi rada. Za manje od godinu dana više se neće morati svakih mjesec dana redovito javljati svojim referentima, već će to zamijeniti komunikacija Skypeom i društvenim mrežama. Osim toga, država se okreće poticanju cjeloživotnog učenja.

Savjetovanje s referentom na burzi - ali putem interneta. Umjesto da dolaze na burzu svakih mjesec dana, nezaposleni prijavljeni na burzi rada svom referentu moći će se javiti mobitelom, preko neke društvene mreže ili putem Skypea.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobre preporuke Koju srednju školu ili fakultet upisati: Objavljena zanimanja koja se najviše traže i ona koja bi trebalo "rezati" Slika nije dostupna Reforme na burzi VIDEO Ako ste nezaposleni, ova prava vam se mijenjaju

Novosti su to koje će do svibnja 2015. uvesti HZZ. Sustav se informatizira, što bi u konačnici trebalo dovesti do lakšeg pronalaska posla. Projekt je sufinanciran europskim novcem, a vrijedi više od milijun eura.

'Kad smo trebali raditi velike selekcije za poslodavce na moru, poslodavac je bio u svom uredu, a nezaposlene osobe su bile u zavodu i Skypeom su međusobno komunicirali i na taj način je rađeno posredovanje', kaže Ankica Paun Jarallah, ravnateljica HZZ-a.

Napokon dobra vijest za nezaposlene mlade!

Statistika Zavoda za zapošljavanje kroz program e-savjetovanja trebala bi postati još detaljnija. Tako će poslodavac imati konkretniji uvid u to kakav profil radnika se prijavio na određeno radno mjesto.

Država će poticati i cjeloživotno učenje za radnike iz područja strojarstva, brodogradnje i metalurgije. 'Tako se razvija jedno moderno aktivno građanstvo. hrvatska ima jako mali broj uključenih u cjeloživotno obrazovanje, to je i deset puta manje nego što imaju moderne europske zemlje', kaže ministar obrazovanja Vedran Mornar.

Projekt ovakvog obrazovanja kreće u rujnu, a sjedište centra bit će u Zagrebu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene