Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UŽIVO na Dnevnik.hr-u

Ostaje samo Sojuz: Shuttle Atlantis lansiran u svemir i povijest!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počela je posljednja NASA-ina space shuttle misija u povijesti. Posljednji shuttle Atlantis poletio je iz svemirskog centra Kennedy u 17:30 sati, nakon kraćeg zastoja.

Kad je odbrojavanje stiglo do 31 sekunde do lansiranja, dogodio se problem na lansirnoj rampi, ali je riješen u roku od par minuta. Lansiranje je provedeno bez iakvih problema nakon toga. Atlantis je već odbacio raketne boostere.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Konačna granica Početak nove ere u istraživanju svemira! Slika nije dostupna Shuttle-ovi odlaze u povijest Atlantis se posljednji put vraća na Zemlju

Mnogi se pitaju što će NASA raditi nakon ere space shuttlea, no u NASA-i već imaju planove za zamjenu. Ipak, dok se to i dogodi, proći će dosta vremena. Zasad su u utrci za izradu nasljednika velikog shuttlea dvije tvrtke, kalifornijska SpaceX i Orbital Sciences Corp.

Samo četiri astronauta poletjet će posljednjim shuttleom još jednom u svemir: zapovjednik Chris Ferguson, pilot Doug Hurley te specijalisti Sandy magnus i Rex Walheim. Posljednji put kad je shuttle u svemir odnio četiri astronauta, bilo je još 1983. godine, odnosno u šestoj misiji po redu (STS-6). Posljednja misija STS-135 imat će i još par zanimljivosti.

Naime, ukoliko se Atlantis iz bilo kojeg razloga ošteti tijekom lansiranja i ne bude u mogućnosti vratiti se nazad na Zemlju, više neće biti zamjenskog shuttlea koji će po astronaute doći na Međunarodnu svemirsku postaju. U tom slučaju, vraćali bi se jedan po jedan ruskim letjelicama Sojuz, tijekom perioda od godinu dana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene