Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bio je bliže od Mjeseca

Pogledajte prvu snimku asteroida koji je prohujao pored Zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Asteroid veličine nosača zrakoplova nešto iza ponoći projurio je pored Zemlje.

Nazvan 2005 YU55, taj je ugljikom bogat asteroid promjera oko 400 metara prohujao pored Zemlje na razdaljini od oko 320.000 kilometara, što je bliže od udaljenosti Mjeseca od našeg planeta, javlja CNN.

Pročitajte i ovo Vesta, jedan od najvećih asteroida u Sunčevu sustavu, jednake je veličine kao angrit za koji se vjeruje da je izvor vode na Zemlji (Foto: NASA) Puno ranije nego što se mislilo Otkriveno: Kada se i kako voda pojavila na Zemlji Youtube screenshot 2002 AJ129 Nova potencijalna opasnost: Asteorid veličine Burj Khalife približava se Zemlji

NASA je objavila i kratak video asteroida u trenutku dok se nalazio još 1.38 milijuna kilometara od Zemlje. Video prikazuje ukupno dva sata podataka koje je prikupio radar Goldstone i koji su sažeti u samo šest slika. Jedan piksel na ekranu predstavlja 4 metra u stvarnosti na snimci, ističu u NASA-i.

'Neće se zabiti u Zemlju. Imamo dobru predodžbu o njegovoj putanji kroz idućih 100 godina i ne postoji opasnost od udara', istaknula je ranije tijekom dana Marina Brozović iz NASA-e.

Najavljeno je da će NASA u trenutku njegovog najbližeg prolaska pored zemlje napraviti fotografiju visoke rezolucije, a asteroid su na nebu iz pojedinih dijelova svijeta mogli vidjeti i astronomi amateri. Asteroid je pola sata iza ponoći bio najbliži Zemlji tijekom preleta.

Ono što je posebno kod preleta ovog asteroida jest to da se radi o najbližem preletu asteroida te veličine u posljednjih 30 godina. Idući asteroid te veličine pored Zemlje će proletjeti tek 2028. godine.

Kad bi, primjerice, asteroid te veličine pao na Zemlju, u jedan od njezinih oceana, uzrokovao bi potres jačine 7 stupnjeva po Richteru te tsunami s valovima visine 20 metara. No, takvi udari asteroida događaju se jednom u 100.000 godina.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene