Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Afričkim slonovima prijeti izumiranje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nemilosrdna glad krivolovaca za kljovama afričkih slonova, čija potražnja raste na svjetskim tržištima, a poglavito u Kini, prijeti izumiranjem vrste, pokazuje studija američkih stručnjaka.

"Problem je tako velik da bi slonovi mogli izumrijeti ako zapadne zemlje ne pojačaju napore za primjenom konvencije iz 1989. godine, kojom je bilo gotovo dokinuto crno tržište slonovače četiri godine nakon što je konvencija stupila na snagu", ističe Samuel Wasser, direktor centra za očuvanje vrste na državnom sveučilištu iz Washingtona.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Safari u Zambiji VIDEO Pogledajte kako se mladi slon spasio od napada 14 lavova Slika nije dostupna 50-godišnje zatočeništvo VIDEO Desetljećima u kavezu: Slon se rasplakao nakon što je pušten na slobodu

Wasser, inače glavni autor studije, ističe da su zaplijenjene tone slonovače pokazale da je "ubijanje slonova doseglo ritam kakvome nema presedana otkako je 1989. stupila na snagu međunarodna konvencija zabrane trgovanja slonovačom".

Međutim, u 2006. godini, vlasti su zaplijenile gotovo 24 tone
krijumčarene slonovače. Ako se pretpostavi da vlasti zaplijene tek 10 posto krijumčarene slonovače, ukupna tonaža kreće se vjerojatno oko 234 tone, ističe stručnjak.

Za takvu količinu slonovače ubijeno je vjerojatno više od 23.000 jedinki, a to je oko 5 posto ukupne populacije afričkih slonova ( procjenjuje se da ih je oko 500.000).

S druge strane, azijski slon još je u težoj situaciji, jer procjene
govore da ih je na tom kontinentu manje od 30.000.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene