Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gospodari vremena

2008. godina bit će za sekundu dulja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sretnici koji budu ispraćali staru i dočekivali Novu godinu u New Yorku neka pažljivo odbrojavaju jer će stara 2008. godina biti duža za jednu sekundu.

Kako bi se satovi na zemlju uskladili s rotacijom planeta odlučeno je da 2008. godinu bude duža za jednu sekundu koja će biti dodana u srijedu i to u 11 sati, 59 minuta i 59 sekundi, piše APTN. Godine 1972. počelo je usklađivanje svjetskih satova s rotacijom Zemlje, od tada su dodane 24 sekunde, a vremenski razmak između dvaju dodavanja varira od šest mjeseci do sedam godina. Zadnje dodavanje dogodilo se 31. prosinca 2005. godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija upaljen meteoalarm Stiže pogoršanje vremena, u nekim dijelovima Hrvatske padat će i - snijeg! Sunčan dan u Splitu Vremenska prognoza Pred nama je šarolik početak tjedna, barem što se tiče vremena: Meteorolog otkrio što nas čeka

O dodavanju sekunde i usklađivanju vremena odlučuje Međunarodni centar za rotaciju Zemlje i referentne sustave. Na temelju pomnog istraživanja znanstvenika utvrđeno je kako je potrebno dodati sekundu ne bi li satovi bili u skladu s položajem Sunca iznad Zemlje.

Točnost ispravnog vremena od ključne je važnosti za rad mnogih navigacijskih sustava, satelita i sustava za praćenje vremena. Plima, snijeg, solarni vjetrovi, svemirska prašina i magnetska oluja uzrok su zbog kojeg Zemlja usporava rotaciju oko vlastite osi. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene