Obavijesti Video Pretražite Navigacija

0,3% 'saharskog sunca' dovoljno za sve energetske potrebe Europe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na ovogodišnjem forumu Euroscience Open (ESOF) u Barceloni, Arnulf Jaeger – Waldau iz energetskog instituta Europske komisije govorio je o mogućnostima solarnih farmi u Sahari. One bi mogle proizvesti ogromne količine energije, od koje bi za sve europske potrebe bilo dovoljno manje od 1 posto.

Prema Jaegerevu izlaganju, samo bi 0,3% sunčeve energije koja ‘pada’ na Saharu bilo dovoljno za europske energetske potrebe. On predlaže da se uloži u jedinstvenu europsku ‘supermrežu’ za obnovljive izvore energije koja bi energiju prenijela do svih zemalja Europske Unije.

Pročitajte i ovo Provjereno: Marijo Mijoča - 5 ''Nitko ovo ne želi raditi" Marijo je najveći farmer u svojoj županiji, a tek mu je 17: "Krvav je to posao, ali pošten. Zato sam na njega još ponosnija" Slika nije dostupna Dakle moguće je... Za svaku pohvalu: Cijela zemlja 107 sati koristila samo energiju iz obnovljivih izvora!

Jedan od prijedloga na temelju kojih bi se mogao realizirati projekt jesu dugi prijenosni vodovi istosmjerne struje radi smanjenja gubitaka prijenosa na velikim udaljenostima.

Najveći je problem novac. 'Environmental graffiti' prenosi kako bi za projekt trebalo izdvojiti 450 milijarde eura, a završetak radova predviđa se najranije 2050. godine. 

Više o solarnim farmama u Sahari možete pročitati ovdje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene