Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problematika posvajanja

Želimo znati: Kada će se ubrzati posvajanja u Hrvatskoj?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što smo otvorili pitanje problematike posvajanja trgnuli su se nadležni. Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović najavljuje reformu

No Milinovićeva reforma zapravo neće ubrzati i olakšati postupke posvajanja. Ministar je odlučio da djeca do tri godine bez roditelja idu u udomiteljske obitelji umjesto u domove. Tako je ministar odgovorio na našu priču, no i nakon toga problem ostaje. Posvajanja će i dalje biti dugotrajni procesi u kojima nedužna djeca gube godine u instituciji zbog birokracije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas rata Kakva je sudbina ukrajinske djece deportirane u Rusiju? "Ti si Rus i govoriš ruski. Zaboravit ćeš sve što je bilo i počinješ novi život" Slika nije dostupna Birokracija ostavlja djecu na čekanju Ekskluzivno: Kosor najavila reformu sustava posvajanja djece!

Gordana Radić majka je posvojene djevojčice. Na posvajanje je kaže dugo čekala. ‘Čekali smo punih 9 godina za posvojiti dijete’, kaže Gordana Radić.

Malena je imala 10 mjeseci kada je došla iz doma. ‘Zdravstveno je bila na nivou djeteta od par dana nije sjedila držala glavu ništa s rukama nije držala’, priča Gordana.

No u većini domova briga za djecu dobra je. Pedijatrica i fizioterapeutkinje doma u nazorovoj pričaju nam o svojim iskustvima. Dr. Gordana Sušac svakodnevno pregledava bebe.

‘Ovo je stacionarni smještaj neuro rizično dijete, dijete s poteškoćama u neuro razvoju zahtjeva pojačanu zdravstvenu i socijalnu skrb kako u ovoj ustanovi tako i van nje’, kazala nama je dr. Sušac. Srkb za djecu u domu, smatraju u Nazorovoj bolja je nego kod udomiteljskih obitelji.

Djeca će dobiti prividnu obitelj umjesto institucije

Ivan Gotovac, koji je postao udomitelj jer već pet godina zbog birokracije čeka posvojenje dva dječaka, ljut je na kritike kako udomitelji djecu koriste radi novčanih naknada. ‘Nama nije interes da dijete udomimo već posvojimo’, priča Gotovac i dodaje ‘Nama ta sredstva koja država nudi nisu potrebnma, nama treba čista papirologija da posvojimo dijete a ne udomimo, od države ne tražimo ništa’.

Smještajem djece kod udomitelja umjesto u domove neće se riješiti problem sporih posvajanja. Djeca će tek dobiti prividnu obitelj umjesto institucije, ali ne i priliku da ta obitelj i na papiru postane njihova.

U našoj akciji nastavljamo s inzistiranjem na ključnim problemima oko posvajanja. Problem su, ponavljamo, centri za socijalnu skrb i sudovi jer oni usporavaju postupke oduzimanja roditeljstva biološkim roditeljima te na taj način onemogućuju posvajanje djece. Želimo znati do kada?
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene