Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zagreb: Besplatno cijepljenje protiv HPV-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje priopćio je kako od danas počinje besplatno cijepljenje protiv infekcije humanim papiloma virusom (HPV) za učenice sedmog razreda iz socijalno ugroženih obitelji i iz obitelji hrvatskih branitelja.

Ta velika javnozdravstvena akcija prevencije raka vrata maternice cijepljenjem protiv HPV infekcije četverovalentnim Gardasil cjepivom organizirana je u suradnji sa zagrebačkim Zavodom za javno zdravstvo, a besplatne će biti sve tri doze cjepiva. 

Pročitajte i ovo Dan mimoza - 1 Nema adekvatnog odaziva Svaki treći dan jedna žena umre u Hrvatskoj od opasne bolesti: "Još niti 50 posto djevojčica ili dječaka nije cijepljeno" Slika nije dostupna Panika među roditeljima Hrvatska koristi isto cjepivo protiv HPV-a kao i Britanija

Rak vrata maternice šesti je po redu rak kod žena u Hrvatskoj. Dnevno se dijagnosticira po jedan slučaj te bolesti, a svaki treći dan od nje umire po jedna žena.

Rak vrata maternice zahvaća uglavnom mlađe žene u generativnoj dobi, te utječe na njihovo reproduktivno zdravlje.

Cjepivo Gardasil štiti od bolesti uzrokovanih HPV virusom tipa 6, 11, 16 i 18, koje izazivaju rak vrata maternice, prekancerozne lezije te kondilome.

U povodu Svjetskog dana zdravlja Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje također je priopćio da za osobe starije životne dobi organizira akciju "Kretanjem do zdravlja".

Oni će se svake subote na stazama Sportsko-rekreativnog centra Jarun, na Bundeku, u parku Maksimir i Tuškanac, uz stručni nadzor kineziologa i medicinskih sestara moći besplatno baviti sportskom rekreacijom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene