Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vježbom do zdravlja

Vježbanjem starije osobe dulje ostaju samostalne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dobra kondicija pomaže starijim osobama da duže ostanu samostalne, a potreba za redovitim vježbanjem s godinama se povećava, ističu njemački znanstvenici.

 'Deset minuta vježbanja svakoga jutra i žustra šetnja tijekom dana najbolje su jamstvo za održavanje kondicije', kaže Ingo Froboese, profesor iz Medicinskog centra njemačkog sportskog sveučilišta u Koelnu.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

>> FOTO: Savršen bicikl za vježbanje

Mišići ne znaju za godine. 'Oni nemaju biološki sat', tvrdi Froboese ističući da se 'mišićna snaga u bilo kojoj dobi može udvostručiti za 12 mjeseci'.

To povećava pokretljivost i ukupnu kondiciju, omogućujući starijim osobama da ostanu aktivne i što duže neovisne.

Usto, od redovitih vježbi ima koristi i mozak jer se na taj način moždane stanice opskrbljuju kisikom i potiču rast novih stanica.

'A u svemu je najbolje što ljudi dobre kondicije žive i do osam godina duže od prosjeka - i to izvrsnoga zdravlja', dodao je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene