Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dokazana zabluda

Vitamin C ne štiti od prehlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vitamin C ne štiti od prehlade, objavio je njemački institut za kvalitetu zdravstva IQWiG pozivajući se na istraživanje Cochrane Collaborationa.

U istraživanju te međunarodne zdravstvene udruge sudjelovalo je više od 11 tisuća ljudi. Dio sudionika uzimao je placebo, a preostali su uzimali najmanje 0,2 grama vitamina C dnevno. Osobe koje su uzimale veće količine vitamina C pošto su se prehladile, nisu primijetile nikakvu razliku u trajanju i intenzitetu bolesti. Sudionicima koji su uzimali vitamin C prije nego su se razboljeli, trajanje bolesti skratilo se u prosjeku za manje od jedan dan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Visoke doze vitamina C smanjuju rizik od moždanog udara Slika nije dostupna Vitamin C i mliječni proizvodi za uži struk

IQWiG je priopćio da neki prehrambeni preparati sadrže i do gram vitamina C, što je deset puta više od preporučene dnevne doze. Kako tijelo ne može apsorbirati tako velike količine, većina vitamina C se izlučuje kroz urin nekoliko sati kasnije. Prevelike količine tog vitamina mogu izazvati dijareju, upozorio je IQWiG. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene