Tijekom skoro desetogodišnjeg praćenja navedene populacije, uočeno je da osobe s najvećom koncentracijom vitamina C imaju 42 posto manje šansi da ih pogodi moždani udar.
Zaštitni učinci vitamina C protiv moždanog udara ostali su i nakon što su u obzir uzeti sljedeći čimbenici: godine, spol, pušenje, alkohol, indeks tjelesne mase, tlak, kolesterol, fizička aktivnost, dijabetes, prijašnji srčani udari, uzimanje lijekova i društveni status.
Dr. Phyo Myint sa sveučilišta Cambridge objašnjava da je razina
vitamina C u krvi "dobar biomarker za konzumiranje voća i povrća koji imaju brojne sastojke koji štite od moždanog udara".
Ljudi bi u danu trebali uzimati pet do devet obroka voća i povrća.
-
tragičan kraj
FOTO U bunaru pronašli četiri tijela: Jesu li među njima i braća koja su posjetila Hrvatsku?
-
Užas u Zagrebu
Muškarac kod nasipa oštrim predmetom ubio ženu, navodno otkrio zašto je to učinio: "Unezvjereno je sjedio u travi"
-
tijelo je bilo uz Savu
Stravični detalji ubojstva žene kod bolnice: Nožem joj je prerezao vrat, a onda sam nazvao policiju