Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Učenje dobro utječe na zdravlje

Više obrazovanje znači niži krvni tlak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Učenje, osobito ono u koje je potrebno uložiti dulje vremensko razdoblje, pozitivno utječe na zdravlje, unatoč stresu zbog potencijalnih ispita, jer regulira tlak, sprečavajući na taj način bolesti poput srčanog i moždanog udara ili otkazivanja rada bubrega.

Rezultati istraživanja objavljeni su u internetskoj verziji časopisa BMC Public Health, a ono je također pokazalo da je spomenuta veza izraženija kod žena nego kod muškaraca.

Znanstvenici istraživanje temelje na podacima prikupljanim tijekom 30 godina na gotovo 4.000 osoba koje su podijelili u tri kategorije: one s niskim stupnjem obrazovanja (12 ili manje), sa srednjim stupnjem naobrazbe (17 i više godina) te s visokim stupnjem obrazovanja (17 i više), a potom su izračunali prosječan sistolički tlak u tom razdoblju. Ustanovljeno je da su žene s niskim stupnjem obrazovanja imale za 3,26 milimetra žive (mmHg) viši tlak od onih s višim stupnjem naobrazbe. Kod muškaraca je ta razlika iznosila 2,26 milimetra žive.

Unatoč tomu što su drugi čimbenici, poput pušenja, uzimanja lijekova za sniženje tlaka i konzumiranja alkohola uzimani u obzir tijekom istraživanja, učinak veze između obrazovanja i tlaka i dalje je bio očigledan, ali na nižoj razini. Ustanovljeno je da osobe koje provedu kraće vrijeme učeći obično obavljaju stresnije poslove koji se povezuju s povišenim krvnim tlakom. Manje obrazovane žene sklonije su depresiji, imaju veće izglede da budu samohrane majke i da žive ispod praga siromaštva, pokazalo je istraživanje. (HIna)

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude'' Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene