Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vino oštećuje mozak više od piva i žestice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premda konzumiranje bilo kakvih alkoholnih pića u prevelikim količinama šteti ljudskom zdravlju, znanstvenici su otkrili da je vino daleko pogubnije za organizam od piva ili žestokih pića jer direktno oštećuje hipokampus odnosno dio mozga koji je povezan s pamćenjem i prostornim snalaženjem, a ujedno je i prvo područje koje napada Alzheimerova bolest.

Istraživanje je objavljeno u britanskom časopisu "Alkohol i alkoholizam", a proveli su ga psihijatri koji su usporedili snimke mozga alkoholičara i zdravih osoba i došli do zaključka da je kod alkoholičara hipokampus 10 puta manju nego kod zdravih osoba.

Pročitajte i ovo PR Prilika za druženje Đurđa se vraća! Slika nije dostupna NIJE BIO OZNAČEN Povlači se omiljeno piće mnogih: Budite oprezni, sadrži neoznačeni sastojak!

Premda se radi o studiji koja je istraživala utjecaj različitih alkoholnih pića na volumen mozga kod pacijenata s alkoholnom ovisnošću, činjenica da vino najviše utječe na hipokampus mogla bi objasniti i zašto tek povremeni uživatelji ovog pića ponekad zaboravljaju što rade usred posla ili po što su, primjerice, pošli u kuhinju ili sobu.

No, različite su studije do sada pokazale da čaša vina može imati izrazito blagotvoran učinak na zdravlje, osobito reduciranje kolesterola i visokog krvnog tlaka, pa na vama ostaje da odvagnete "istraživanja" i odlučite se što je gore/bolje: doći do WC-a pa se sjetiti da ste zapravo pošli po šnitu kruha ili smanjiti mogućnost od moždanog udara. 

Ili jednostavno zanemariti studije i istraživanja na koje se troše milijuni i povremeno uživati i opustiti se uz dobru kapljicu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene