Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Veze počivaju na ljubavi i dokazivanju moći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dobro poznate rečenice poput njezine "ti uvijek odlučuješ kamo ćemo ići" ili njegove "a ti uvijek biraš što ćemo gledati", posve su normalne u svakoj vezi, kažu stručnjaci upozoravajući da problem predstavljaju tek kad se iz pritužbe na konkretnu situaciju pretvore u dokazivanje moći.

"Nema veze bez dokazivanja moći", kaže Tanja Boeckling, bračna savjetnica iz Koblenza dodajući da u vezi koja se razvija utjecaj mora biti obostran.

Pročitajte i ovo Ivan Kaštelan i Nikolina Brnjac - 1 sajam turizma u Berlinu Ministrica Brnjac poslala važnu poruku iznajmljivačima Slika nije dostupna Neki drugi muškarac Pristao je njoj za ljubav na modni preobražaj, zaljubila se iznova čim ga je ugledala

Berlinski psiholog Wolfgang Krueger tvrdi da "moramo biti svjesni tog dokazivanja moći i nadvladati ga".

"Većina parova često se svađa", kaže Rudolf Stross, savjetnik iz Bergisch Gladbacha. Svađe se najčeće vrte oko razmjene, odnosno davanja partneru onoga što mu nedostaje, dodaje Boeckling. Klasične teme svađa su seks, novac i ljubomora.

"Recimo, muškarac kupi ženi haljinu, a ona ode s njim u krevet. Ili obratno", objašnjava Boeckling. Ona kaže da su te razmjene uglavnom recipročne: "Jedan partner nagrađuje drugoga za nešto lijepo što je napravio."

Raspodjela vlasti u vezi često ovisi o tome tko je uložio više
emocija. "U prednosti je onaj partner koji će lakše preživjeti bez drugoga", kaže Krueger dodajući da su žene danas češće jači partner u vezi.

Na početku veze obično odlučuju muškarci, koji češće traže povučene žene, a žene najčešće pristaju na ovakav "koalicijski sporazum" znajući da će "prestrašiti" muškarca pokažu li se da su prejake, tvrdi Krueger.

Žene su obično spremne na suradnju i nameću se postupno, dodaje Krueger, dok Boeckling upozorava da pokušaji promjene uspostavljene podjele moći često ugrožavaju vezu.

Kad nezadovoljan partner jednostrano pokuša nešto promijeniti, to obično završi loše "jer se subjektivni dojmovi o tome tko je jači mogu razlikovati", kaže Boeckling. No, pregovori o preraspodjeli moći mogu biti dugoročno korisni. A za to je potreban kvalitetan razgovor.

No, "može biti opasno ako se sve svodi na to tko će u svađi
pobijediti", ističe Stross. On tvrdi da je rješavanje nesuglasica
jednako važna kao i tolerancija i kompromis.

"U zdravoj vezi podjela moći je prihvatljiva za oba partnera", a ne mora nužno biti ravnopravna, kaže Boeckling. Bitno je da je struktura moći stabilna.

Partneri moraju uravnotežiti svoje interese, dodaje Krueger. "U živoj vezi uvijek će postojati potreba za dokazivanjem moći", ističe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene