Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tvrde znanstvenici

Velik broj bakterija u ustima povećava rizik od srčanog udara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osobe s najvećim brojem bakterija u usnoj šupljini imaju i najveće izglede da će doživjeti srčani udar, tvrde američki znanstvenici s University of Buffalo.

Uspoređujući podatke prikupljene od 386 ispitanika koji su imali srčani udar te 840 zdravih ispitanika iz kontrolne skupine, istraživači su otkrili kako je brojnost bakterija u usnoj šupljini značajan faktor rizika za srčani udar, pišu Vitamini.hr.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Žalio se na probadanje u prsima Koprivnica: Srčani udar uzrok prometne nesreće Slika nije dostupna Najnovije istraživanje Kako vas seks može ubiti?

Kod osoba koje su pretrpjele srčani udar su posebno česte bile bakterije Tannerella forsynthesis i Prevotella intermedia. Neka ranija istraživanja su već ukazala na povezanost oralne higijene s općim zdravstvenim stanjem pojedinca.

Jedno od objašnjenja za uočeno povećanje rizika je utjecaj bakterija na razvoj bolesti zubnog mesa, te s njima povezanih upalnih procesa koji povećavaju izglede za pojavu krvnih ugrušaka, kažu znanstvenici.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene