Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doznajte kako

U DNK se krije ključ uspješnog mršavljenja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zašto neke dijete pomažu u mršavljenju nekim ljudima, dok na druge nemaju nikakvog učinka? Pomoć bi osobe koje imaju problema s kilogramima mogle pronaći u DNK dijeti.

Za neke je bitka s prekomjernom težinom bitka koju rijetko dobivaju, što može biti obeshrabrujuće. Novo istraživanje pokazuje da to vjerojatno nije mnogo povezano s razinom aktivnosti, već je prije pitanje genetike, javlja ABC.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Može se Doznajte kako: Imala je 104 kg, a sada se natječe za Miss SAD-a! Slika nije dostupna Želite smršaviti Vodite dnevnik o onome što jedete

Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci Stephanie Clemens izgubila je gotovo 30 kilograma. 'Čak se ni ne sjećam kako sam se osjećala s tih 30 kilograma viška. Ponekad bih nakon mršavljenja u teretani podigla uteg te težine i pomislila bih: kako sam to mogla nositi?', rekla je Stephanie.

Ali joj je trebalo neko vrijeme kako bi to postigla. Kada je počela dobivati kilograme prije nekoliko godina, to e na nju utjecalo fizički, ali i psihički. Stoga je pokušala nekoliko dijeta, uključujući i popularnu HCG dijetu, pri kojoj osoba jede manje, a istodobno u sebe ubrizgava hormone. To je djelovalo neko vrijeme. Međutim, kad je počela jesti normalno, svi su se kilogrami vratili.

>> Nevjerojatno: Smršavila čak 226 kilograma!

'Ne reagiraju svi na dijetu isto', rekao je dr. Wayne Askew sa sveučilišta Utah. DNK bi mogao biti krivac nekontroliranog dobivanja na težini. 'Geni kontroliraju enzime, a enzimi kontroliraju metabolizam. Na primjer, ukoliko ne proizvodite dovoljno enzima koji će razgraditi masti, tada biste trebali izbjegavati dijete koje uključuju masti', rekao je Askew. Isto se odnosi i na ugljikohidrate i šećere. Ukoliko ih vaše tijelo ne razgrađuje uspješno, može ih okrenuti protiv vas i pokrenuti proces debljanja.

Nutrigenomija bi mogla pomoći da se otkrije zašto ista hrana i isti način prehrane imaju različiti učinak kod različitih ljudi. Kako neke osobe mogu jesti visoko-masnu hranu i pri tom se ne debljati dok se drugi takvom prehranom debljaju? Kada se otkrije kako funkcioniraju geni, mogla bi se prepisati dijeta prilagođena vašem organizmu. 'Za ljude koji trebaju malo više usmjeravanja, to bi bila savršena dijeta', rekla je Stephanie koja je već pronašla plan za svoju DNK dijetu. 'Trenutačno se smatra da sastojci hrane mogu doći u interakciju s određenim genima te ih mogu 'uključiti' ili 'isključiti'', piše nutricionizam.com.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene