Trans masne kiseline nastaju dodavanjem atoma vodika biljnim uljima koja pritom iz tekućeg prelaze u kruto stanje. Trans masne kiseline, kao i zasićene masne kiseline povisuju LDL, ali još dodatno snižavaju HDL kolesterol, a oba su učinka nepoželjna, pišu Vitamini.hr.
Istraživanje s 1000 odraslih Amerikanaca pokazuje da je 2006. godine 84 posto čulo za trans masne kiseline. Godinu dana kasnije brojka se povećala na 92 posto. Od onih kojima je pojam bio poznat, 75 posto je znalo za učinak povećavanja rizika od bolesti srca. Međutim, samo je 21 posto ispitanih znalo nabrojati 3 namirnice koje sadrže trans masti. Svi proizvodi koji na popisu sastojaka imaju hidrogenirana ili djelomično hidrogenirana ulja sadrže trans masne kiseline i to su najčešće pržena i pečena hrana. Dobra je vijest da sve više proizvođača trans masne kiseline zamjenjuje poželjnijim alternativama.
-
Tužna vijest
Preminuo jedan od najvećih hrvatskih obrtnika, imao je samo 47 godina
-
Hrvatska pod meteoalarmom
Zabilježeno više od 107 tisuća munja: Jako nevrijeme protutnjalo Zagrebom, u Slavoniji rušilo stabla, električne stupove...
-
strašna oluja u Poljskoj
VIDEO Ne, ovo nije pjena koja je preplavila ulice: Ogromna tuča sručila se na grad